Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda kommunpolitiker från kvacksalvare

Det måste bli ett slut på flummandet i kommunerna, anser Lilian Sjölund.

Annons

Det borde sättas upp något slags gräns för vad en kommunstyrelseordförande får gå på i sin iver att "sätta den lilla kommunen på kartan."

Ja, till och med en begränsning av själva uttrycket. Annars kan kommuninnevånarna få för sig att de fallit bort ur såväl geografin som demokratin.

Eller hur tycker ni det här låter: Om Söderhamnarna börjar andas lugnt och stressa ner skulle den kollektiva, positiva känslan sprida sig till hela staden genom elektromagnetism?

Pseudovetenskap. Tandfe-vetenskap. Humbug. Kär företeelse har många namn. Och samtidens kommunpolitiker verkar vara särskilt utsatta offer för försäljare av diverse ovetenskapliga teorier.

Lite is magen vore att rekommendera. Ibland kanske lite skepticism och några googlingar kunde rädda ansiktet på flera. Så slipper kommunen hamna på dumstrutskartan.

Den senaste tiden har jag uppmärksammat planerna på ett strålningsfritt område i Bollnäs – ett slags naturligt exiltillhåll för elöverkänsliga (trots att diagnosen inte erkänns i Sverige). Min poäng där var att en kommun inte ska lägga ner vare sig energi eller pengar på en reträttplats för människor som diagnosticerat sig själva.

Läs också: Kommunen ska inte ägna sig åt hokus pokus

Regionen bör inte heller finansiera föreläsningar om "sockerberoende" på Forsa folkhögskola, så länge beroendeteorin saknar vetenskaplig grund.

Läs ledaren: Var och en blir salig på sin diagnos

Och nu har turen kommit till Söderhamn. Affärsmannen Jörgen Ringman vill göra hela staden till ett "Coherent City". En idé som såväl Sven-Erik Lindestam (S) som näringslivsutvecklare välkomnar.

Av bara farten satsas 150 000 kronor ( pengar som annars var öronmärkta för kommunens integrationsarbete) på projektet som innebär att 60 personer i Söderhamn erbjuds koherensträning och coachning i 12 veckor.

Koherensträning är en mycket ifrågasatt metod som beskrivs av anhängarna som att man når inre balans genom att påverka sin andning och puls. U 21 landslaget i fotboll har varit försökskaniner.

Steven Novella , forskare i neurologi vid Yale universitet smular sönder mätmetoden och hävdar att det handlar om att marknadsföra en produkt. Att paketera avslappning och ge det ett nytt namn.

Jag förstår att man i ruset av den succéartade SM-veckan vill fortsätta med nya, förmodade framgångsrecept.

Du når samma resultat om du sätter dig ner och tar det lugnt. Tagga ner, chilla lite, som den yngre generationen skulle uttrycka sig.

Det mår vi nog alla bra av, men frågan är om en hel stad blir harmonisk och positiv för att 60 invånare får ner pulsen?

Jag förstår att man i ruset av den succéartade SM-veckan vill fortsätta med nya, förmodade framgångsrecept. Jag förstår också att man inte avfärdar en framgångsrik affärsman som kommer från bygden.

Känslan av att vara smickrad av uppmärksamheten ska inte underskattas.

Men snälla. Vi lever i en tid när presidenter lanserar begrepp som alternativ-fakta. När fejkade nyheter sprids oavbrutet i sociala medier och ställer enorma krav på kritiskt läsande.

När efterfrågan på källkritik aldrig varit större och alltfler höjer rösten för att det bör bli ett ämne i skolan.

Då kan inte kommunpolitiker och kommunchefer tjusas av "forskningsprojekt" som sågas av den seriösa vetenskapen. Än mindre hävda att det spelar mindre roll om hela metoden visar sig vara båg, bara blickarna riktas mot Söderhamn.

Söderhamn har sannerligen utmaningar som kräver seriösa lösningar: utbildningsnivån måste upp, ungdomsarbetslösheten ner och mängder av människor behöver integreras i såväl arbetsliv som i övriga samhället.

Ska en av krigstrauman märkt människa få rådet att lära sig andas och därigenom bli lite mer positiv?

All reklam är banne mig inte god reklam.

Kvacksalveri, svindleri och charlatan är synonymer till humbug.

Hade koherensprojektet presenterats med de orden hade det förstås inte satsats en enda skattekrona.

Läs avslöjandet: Söderhamn lägger pengar på pseudovetenskap

Läs också: Kommunen blir till åtlöje

Läs gärna: Affärsmannen om sitt projekt

Och den kommunala tjänstemannens syn på integration och seriositet

Granskning: Radiosporten granskar metoden

Annons