Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Barnen kritisk till stängningen av boenden i Söderhamn: "Var finns barnperspektivet?"

I en skrivelse till Migrationsverket och kommunstyrelsen i Söderhamn är Rädda Barnen starkt kritisk till beslutet att stänga alla sina boenden i kommunen med kort varsel.

Annons

Det var i mitten av januari som 894 asylsökande i Hälsingland fick informationen från Migrationsverket om att de ska flyttas från landskapet.

Plus: Nästan tusen asylsökande flyttas när Migrationsverket överger Hälsingland

I en skrivelse från Rädda Barnen uppmanas Migrationsverket nu att tänka om. Flera av barnen som nu ska flytta har varit i kommunen i över två år och kan därmed ha fått en fungerande vardag i väntan på beslut, enligt Rädda Barnen.

Barnfamiljer borde få tid att stanna på sin nuvarande bostadsort tills deras ärenden avgjorts, anser organisationen.

Rädda Barnen ställer även en rad frågor i skrivelsen: "Var finns barnperspektivet i Migrationsverkets beslut för barnen i Söderhamns kommun? Vilka blir konsekvenserna för barnen och deras familjer? För visst har väl en barnkonsekvensanalys gjorts, om inte hos Migrationsverket, så bör ju kommunen ha gjort en?"

Förutom frågeställningarna om barnkonsekvensanalys vill Rädda Barnen bland annat ha svar på hur kommunen planerar att lämna över information om skola, elevhälsa och socialtjänst till de nya bostadsorternas motsvarande instanser.

Plus: Migrationsverket lägger ner kontor i Gävleborg – över 100 får lämna sina jobb

Läs även: Därför lägger Migrationsverket ned asylboenden: "Ekonomiskt ansvar att avveckla"