Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radarstation påverkar vindkraften

Försvarsmaktens radarstation kan sätta stopp för minst två vindkraftsparker i Hudiksvalls kommun. Alternativet är att flytta verken till nya positioner.

Geografiskt ligger radarstationen centralt i Hälsingland, på en topp på Bleckbergen intill Stor-Nien, väster om Nianfors.

Försvarsmakten har i yttranden sagt att vindkraftverk stör deras väderradaranläggningar och att inga vindkraftverk alls får placeras närmare än fem kilometer från stationen. Dessutom kan bara enstaka vindkraftverk accepteras inom en radie av 20 kilometer.

Det är framförallt två planerade vindkraftsparker som berörs av de nya riktlinjer som nu gäller internationellt för väderradarstationer.

Den ena är på Storåsen utanför Lindefallet där det finns en ansökan hos kommunen om att få bygga fem vindkraftverk.

Den andra ligger i ytterkanten på tvåmilaradien och gäller Glombo, där åtta till nio vindkraftverk planerats på Vålåsberget och två på Kälen, en mil söder om Delsbo.

Planer fanns också på två vindkraftverk på Stockholmsberget vid Tjännåsen i Enånger.

Problemet för vindkraftsbolaget är att de inte är säkert att det går att ställa vinkraftverken så att de inte stör radarn för mycket.

Det finns också andra möjliga hinder mot vindkraftsparker. Hudiksvalls kommun arbetar nu intensivt med att ta fram en översiktsplan för vindkraften inom kommunen.

– Vi tittar på var det kan vara lämpligt med vindkraftverk inom kommunen, säger stadsarkitekt Mats Gradh.

Det innebär att man för närvarande inte beviljar några bygglov för vindkraftverk.

Tidigast i december tror Mats Gradh att översiktplanen är mogen att kunna antas av kommunfullmäktige, vilket alltså innebär att vindkraftsplanerna bromsas in.