Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radar på Rönnskär övervakar Bottenhavet

På tisdag förmiddag började monteringen av Försvarsmaktens radarmast på Rönnskär. Till hösten ska radarn vara i bruk. Kustbevakningen kan då följa trafiken i Bottenhavet i luften och till sjöss.
– Radarn har tillkommit som en del i den gränskontroll som regleras i Schengenavtalet, säger projektledaren Göran Lindau vid Försvarets Materielverk.

Innan veckan är slut kommer masten på Rönnskär, intill den gamla lotsstationen, att sticka upp 60 meter över öarna i Söderhamns mellersta skärgård.

På tisdag förmiddag började en helikopter att lyfta upp sektionerna till de fyra mastbyggarna.

– Uppdraget som Försvarsmakten fått är att hålla koll på kusten och havet utanför och vidarebefordra informationen till Kustbevakningen. På så sätt kommer den militära anläggningen det civila samhället till del, säger Göran Lindau.

Enligt obekräftade uppgifter ska radarn vara så stark att den täcker en större del av Bottenhavet.

Göran Lindau vill också lugna besökare och fritidshusägare på ön som eventuellt funderat över stålningsrisken.

– Strålningen från radarn, 60 meter upp, är inte mer än en halv meter neråt och när radarn snurrar når strålningen två meter. Om radarn skulle fastna i ett läge är strålningen framåt cirka sex meter. Det är med andra ord absolut ingen risk för strålning för dem som befinner sig i närheten av masten.