Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd och rön viduppfinnarträff

Påhittiga uppfinnare med smarta uppfinningar finns det gott om. Men hur går man vidare med sin idé? Det fick uppfinnare och innovatörer råd och tips om av medlemsföreningen List i helgen.

Sven-Göran Larsson arbetar ideellt som medlemsrådgivare för List och var med och startade föreningen för snart tio år sedan.

På söndagen kunde han välkomna ett stort antal medlemmar till Lenninge herrgård, för utbyte av erfarenheter och ideer.

- Det enklaste är nog att komma på idén. Det svåra är att nå marknaden, säger han.

En nätverksträff ger inte bara erfarenhetsutbyte, här skapas många nya kontakter.

Anders Embretsén från Ljusdal har anlänt med sin gula minibuss och ett antal produkter. Den senaste är en step-up-stege som med ett enkelt handgrepp läggs över ena bakhjulet. Inga mer problem med att nå upp till innehållet i takboxen på bilen.

- Jag tror att alla människor bär på ideer och lösningar. Men därifrån till produktion och marknadsföring är det långt.

Han visar också en finurlig konserveringssäck för båtmotorn kylsystem.

- Den här har vi precis börjat tillverka i Ljusdal, det är bara några veckor sedan. Det har visat sig vara en stor efterfrågan.

I det här fallet är det kunder som köpt båtmotorer som undrar hur de ska göra med vinterskydd. Då kan återförsäljarna i sin tur tipsa vidare, som i det här fallet till Anders Embretséns företag.

Man kanske kan säga att det handlar om att introducera en vara som kunderna inte visste fanns.

Skillnaden mellan att vara en fri uppfinnare och en styrd, som företagskonstruktörer är naturligvis stor. Företagsuppfinnaren har ett bestämt mål och kan inte gå utanför företagets ramar.

Den fria uppfinnaren kan gå hur långt som helst.