Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

QR-brickor med minnessidor ska göra gravstenar intressantare

Edbergs begravningsbyrå i Söderhamn har lanserat QR-brickor till sina gravstenar. Tanken är att man scannar koden med sin mobiltelefon för att då komma till en minnessida som de anhöriga har skapat.

Det är det norsksvenska företaget In memory som ligger bakom QR-brickorna till gravstenar. På Edbergs begravningsbyrå har man kunnat beställa dem sedan i våras.

– Vår bransch bygger väldigt mycket på traditioner, men just gravstenar och gravplatser öppnar upp för möjligheter till något nytt, säger Daniel Edberg på Edbergs begravningsbyrå.

QR-brickorna fungerar så att de anhöriga sätter ihop en minnessida med exempelvis text, musik och bilder som man kan se om man scannar koden på brickan med sin mobiltelefon. Brickan limmas fast på gravstenen så att besökare kan öppna minnessidan när de är vid graven.

– Folk har ett behov av att besöka gravar och det här tillför en extra dimension. Vill man inte att den ska synas kan man sätta den lite i skymundan, och man delar med sig av vilken information man vill, säger Daniel Edberg.

Hittills har de inte fått några beställningar på QR-brickor än, men många har visat sig intresserade och Daniel Edberg är övertygad om att det kommer att bli vanligt förekommande.

– På minnessidan kan man ha en hälsningssida där folk kan gå in och skriva, och det blir ju som ett mer kontrollerat och seriöst alternativ till att ha kvar facebook-konton efter någon som har avlidit. Det här skapar och kontrollerar man själv som anhörig, säger Daniel Edberg.

Han menar även att en av fördelarna är att man skicka koden till andra som inte är på plats, och på så sätt dela med med sig av minnessidan till släktingar som befinner sig i andra delar av världen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!