Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pysslingen Thomas Bodström

/

Thomas Bodström är en man med stor energi. Den förre socialdemokratiske justitieministern är inte bara riksdagsledamot och ordförande i riksdagens justitieutskott, han är också författare, advokat och har nu accepterat att bli styrelseledamot i friskolekoncernen Pysslingen.

Att Bodström går in i styrelsen för Pysslingen blir inte främst en fråga om hans arbetsbelastning. Det kommer i första hand att bli ett politiskt problem, för Bodström, för Mona Sahlin och för Socialdemokraterna.

Annons

Pysslingen är nämligen inte vilket bolag som helst. Pysslingen är själva symbolen för den socialdemokratiska trögtänktheten när det gäller att öppna för privata utförare av offentligt finansierade tjänster. När det kom ut att Pysslingen tänkte starta privatdriven förskoleverksamhet i början av 1980-talet blev det en stor debatt och den dåvarande socialdemokratiska regeringen förbjöd snabbt statsbidrag till daghem som drevs av privata aktiebolag med vinstsyfte, en lag som kallades Lex Pysslingen. Lagen fanns kvar ända tills den upphävdes av Bildtregeringen 1992.

Pysslingen är inte heller något gulligt litet småföretag. Det är en stor koncern som driver omkring 100 förskolor och grundskolor runt om i landet. Ny ägare är det danska riskkapitalbolaget Polaris Private Equity, som investerat en okänd summa i bolaget.

Thomas Bodströms nya uppdrag speglar det vankelmod som finns inom socialdemokratin när det gäller entreprenörer som driver offentligt finansierade välfärdstjänster, vare sig det gäller utbildning, sjukvård eller omsorg. Bodström, och många andra socialdemokrater som har prövat på de privata alternativen i praktiken, är nämligen nöjda. ”Alla mina fyra barn har gått, eller går, i Pysslingen. Anledningen till kontinuiteten är förstås att vi är väldigt nöjda med verksamheten”, skriver Bodström när han förklarar sitt beslut att ställa upp i styrelsen. I TV4 Nyheterna försvarar han också bolagets möjlighet att gå med vinst. ”Det kan inte bara vara så att man riskerar att förlora”, säger han. Allt detta är självklart också för många socialdemokrater.

Samtidigt finns det en högljudd opinion inom Socialdemokraterna som inte missar ett tillfälle att hitta fel med att företag utför välfärdstjänster. Personer som inte tycker att sådana företag, om de nu får finnas, ska kunna få gå med vinst. Dessutom har Mona Sahlin och Socialdemokraterna valt att ingå ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet. Ett parti som är motståndare både till att förskolor och skolor drivs i aktiebolagsform och till möjligheten att ha koncerner som ägare av förskolor och skolor.

Det politiska problemet för Mona Sahlin och Socialdemokraterna är att det blir svårt att beskriva hur Socialdemokraterna ser på friskolor och enskilda förskolor. Alla beskrivningar av politiken riskerar att trassla in sig i komplicerad argumentering och självmotsägelser.

Väljarna kommer att ha svårt att förstå vad som är Socialdemokraternas och det rödgröna regeringsalternativets linje. Vem är det som bäst symboliserar det rödgrönas politik: Är det Vänsterpartiet och Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsråd i Stockholms stad, som nästan verkar önska att det gick att föra Sverige tillbaka till 1980-talet och Lex Pysslingen, eller är det Thomas Bodström som välbetald ledamot i en danskägd, vinstgivande friskolekoncerns styrelse?

 

Centerpressens Nyhetsbyrå

Mer läsning

Annons