Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyspunka i regionfrågan?

Det har blivit pyspunka i regionfrågan. Det säger regeringens egen utredare Mats Sjöstrand till Svenska Dagbladet.

Och snart kan luften ha gått ur hela upplägget. Det måste hända något denna månad.

Senast den sista januari nästa år ska ansökningarna om nya regioner vara inskickade. Men i praktiken har kommun- och landstingspolitikerna bara oktober på sig att lägga de sista pusselbitarna i det stora regionpusslet.

De måste i varje falla vara överens om vem som ska leka med vem. Annars blir det svårt att klara av alla formaliteter.

Flera är redan klara, men regionpusslet är långt ifrån färdigt. Flera pusselbitar passar inte ihop. Och ännu söker Gävleborg med ljus och lykta efter en eller flera partners för att bilda en stark region.

Men friarna har inte stått på kö. Snarare tvärt om.

De som har hanterat regionfrågan på central nivå har begått två stora misstag.

För det första att man över huvud taget aktualiserade en ny regionindelning i stället för att passa på tillfället att skrota landsting och satsa på de två nivåerna riksdag och kommuner.

Men den frågan tycks vara stendöd trots att regeringens största parti har haft, och möjligen fortfarande har, den frågan på agendan.

Det är märkligt varför ingen på allvar ifrågasätter hela systemet. Varför driver ingen kraftfullt kravet på att det räcker med två nivåer?

Att ifrågasätta mellannivån regioner eller landsting verkar vara som att svära i den politiska korrekthetens plenisal, där politikerna värnar som sina egna och varandras positioner.

För det andra var det ett misstag att överlåta initiativet att bilda regioner till regionpolitikerna och hoppas att de ska klara av den svåra ekvationen att både se till de egna intressena och till helheten.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger att han räknar med att det blir nya regioner till 2015, men regeringen tänker inte tvinga fram någon ny indelningskarta för Sverige.

Staten jobbar på med att få en ny organisation på plats med färre länsstyrelser och Stefan Attefall menar att det kan göras före och oberoende av de nya regionerna. Det är ett onödigt passivt förhållningssätt. Precis som om det inte vore en fördel med en samsyn på detta område!

Det finns all anledning att hålla med Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Landsting, när han säger till SvD att regeringen har delat ut en förgiftad gåva till landstingen.

Staten måste helt enkelt vara mer aktiv i regionfrågan.

För inte så länge sedan stod det klart at Uppsala inte längre vill bilda gemensam region tillsammans med Gävleborg och Dalarna. Uppsala satsar hellre på ett Mälardalsperspektiv och bekymrar sig inte särskilt mycket över vad som händer kamraterna i norr.

I det läget har den här tidningens ledarsida tidigare lanserat tanken att låta Gävleborg göra en "hallänning". Alltså göra som Halland och bilda en egen region.

Det förslaget håller än även om en lösning med Dalarna och Uppsala varit att föredra. Inte minst med tanke på att Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset var viktiga delar i det regiontänket.

Samtidigt är Gävleborg ett knepigt län där det gamla stråtrövarnästet Ödmården, mellan Gästrikland och Hälsingland, fortfarande upplevs som en mental barriär av många.

Ändå saknas bättre alternativ för Gävleborg.

Gävleborgs prekära läge är ett belysande exempel på hur det kan gå utan att någon tar ansvar för att ha ett helikopterperspektiv som ser till helheten.

Staten måste bli mer aktiv i regionfrågan om det ska bli en bra lösning för hela landet. Visserligen skulle som sagt alternativet två nivåer, kommun och stat, troligen vara bättre. Men det verkar tyvärr vara politiskt omöjligt.