Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Putins budskap till Centerstämman - backa om Nato, annars...

Hon har beskrivits som Rysslands torped i informationskriget mot väst. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova är en slipad mediekändis i Ryssland med 28 000 Facebookanvändare.

Nu har hon avlossat en torpedsalva med sikte att sänka Natodebatten i Sverige. Första målet är Centerstämman i Falun.

I ett uttalande som återges av ryska UD på twitter säger Zacharova:

– Ryssland har noterat debatten i Sverige om att gå med i Nato. Idén att det enda sättet att ge Sverige säkerhet är via Nato genomförs systematiskt på det svenska folket. Ryssland betraktar fortfarande Sveriges neutralitet som en viktig stabiliserande faktor i Norra Europa. Ett svenskt medlemskap i Nato kommer att ha militära och politiska konsekvenser och tvingar Ryssland att vidta motåtgärder.

Budskapet riktar sig i första steget mot två partier, dels Centerpartiet som har sin partistämma i slutet av september och dels Socialdemokraterna.

I Centerpartiets fall har partistyrelsen nu föreslagit stämman att säga Ja till Nato , men partiet har en grupp motståndare som kommer vilja åtminstone bordlägga förslaget vilket skulle ta udden ur svensk Natodebatt för ett par år framåt. I Socialdemokraternas fall handlar det om att regeringen ska fortsätta lägga en våt filt över frågan.

Det ryska uttalandet tar inte upp att ett svenskt Natomedlemskap inte förändrar det faktum att Sverige inte är neutralt eller alliansfritt i händelse av en konflikt mellan Ryssland och Natos östersjöländer. Sverige är både bunden av EU:s solidaritetsklausul och den egna ensidigt avgivna solidaritetsförklaringen gentemot baltiska och nordiska länder. Utan ett Natomedlemskap försvåras Sveriges situation i en kris.

Ett Natomedlemskap löser inte Sveriges säkerhetspolitiska underskott i försvarsförmåga men ger Sverige en tryggare säkerhetspolitisk situation samtidigt som det nordiskt-baltiska säkerhetssamarbetet kan fördjupas så att situationen i Östersjöområdet blir stabilare.

Rysslands övergripande målsättning är att splittra Nato och EU, samt bryta det transatlantiska bandet. Det ligger inte i Sveriges säkerhetspolitiska intresse. Baltikums sak är vår.

Sveriges regering behöver kraftfullt avvisa det nya ryska försöket att påverka den svenska debatten och markera att ryska uttalandet är oacceptabelt mellan vänskapliga nationer. Det är inte heller första gången Ryssland hotar med motåtgärder i fall det blir ett Natomedlemskap vilket visar att Kreml inte är nöjd med hur debatten går i Sverige.

Läs även:

Christian Palme - Ett hav av ryska lögner

Patrik Oksanen - En bra vecka för Ryssland i infokriget

Patrik Oksanen - Finlands Natotango sätter press på Sverige

Patrik Oksanen - TV: Ryska Dumans brev hotar Europa med krig