Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Putilovaffären: Historien om Kent Ekeroths anställningar och Sverigedemokraternas europeiska nätverk

I vilket syfte & för vem? Och pengarna?
Dessa frågor ställer Patrik Oksanen, som i många år följt högerpopulistiska och högerextrema rörelser i Europa, efter att Sveriges Radio Ekot kommit med nya avslöjanden i fallet "Egor Putilov". Och framför allt är det runt Kent Ekeroth mycket händer.

Den här texten publicerades 23 september 2016.

Det finns en tydlig säkerhetsrisk i hjärtat av svensk demokrati. Säkerhetsrisken handlar om Sverigedemokraterna och framför allt det som sker runt partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, och de personer han har rekryterat eller försökt rekrytera i både Sveriges Riksdag och Europaparlamentet.

I en rad avslöjanden i olika medier tecknas bilden av en riksdagsledamot i justitieutskottet som med berått mod plockar in personer vars blotta uppenbarelse borde ha fått den sömnigaste väckarklockan att ringa. Det handlar om personer vars nätverk sträcker sig mot en främmande makt som Sverigedemokraterna har ett minst sagt problematiskt förhållande till.

I början av året uppges Kent Ekeroth ha rekryterat personen som blivit känd som ”SD-desinformatören” till SD:s riksdagskansli.

Denne ”Egor Putilov” har enligt vad SR Ekot hittat agerat under minst fem namn. Sedan ”Putilov” lämnade moderlandet har han bland annat ägnat sig åt resebyråarbete med märkliga omständigheter, jobbat på Migrationsverket där nu alla hans ärenden ska granskas igen, försökt få göra en utbildning på Sveriges Radio men slängts ut för att hans identitet inte kunde styrkas och blivit polisanmäld bl a för ett försvunnet passerkort, och försökt bli kontrakterad av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

”Putilov” är en person som rört sig i Syrien under falskt namn, vilselett en rad redaktioner om sin identitet och som lämnat falska uppgifter på sin blogg som fått stor spridning. En blogg som spreds av riksdagsledamöter i SD, som Kent Ekeroth och Markus Wiechel. Flera Sverigedemokrater har också i sociala medier gett sitt stöd åt ”Putilov”.

Ekot har även avslöjat att ”Putilovs” verksamhet delvis finansierats genom en fastighetsaffär med en landsman som ”beskrivs av ryska medier som kriminell och med kopplingar till ryska myndigheter.”

Att få köpa en fastighet för 6 MSEK som köptes för 12 MSEK och sedan sälja den omedelbart får betraktas som en lysande affär av en invandrad enkel ”frilansjournalist” och ”tjänsteman”. Varifrån kom pengarna från början, vart har vinstpengarna gått sedan, och till vilket syfte

Låt oss fortsätta med Ekeroths politiske sekreterare Dick Abrahamsson. En person som har förbindelser med förre partiledaren för nazistiska Svenskarnas Parti (numera nedlagt), Stefan Jacobsson. Bland annat har Abrahamsson bidragit i filmproduktion för nazistpartiet. Stefan Jacobsson har öppet tagit ställning för Putin och Ryssland, liksom nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen. Jacobsson har också deltagit i det som kan kallas för Rysslands ”högerextrema international”.

Dick Abrahamsson beskrivs dela Jacobssons synsätt när det gäller Kremlregimen; trots valfusk, landstölder, mord på oppositionella och stängandet människorättsorganisationer. Och som Expo konstaterar: ”Dick Abrahamsson verkar obehindrat röra sig mellan konspirationister, antisemiter, nazister, högerextremister och sverigedemokrater.”

Det ska understrykas att det inte finns några brottsanklagelser idag mot någon av dessa personer i SD:s riksdagskansli.

Men det är en rad omständigheter som väcker en mycket lång rad av frågor.

I vilket syfte. För vem. Varför. Och pengarna?

Frågorna handlar även om Ekeroths roll. Hans internationella nätverk är välkänt. Bland annat har Ekeroth suttit som kassör i Marine Le Pens europeiska organisation EAF. Le Pens parti Front National har fått ett ryskt banklån på 11 miljoner euro 2014.

Det skedde efter att Le Pen stött Rysslands annektering av Krim. I våras blev det känt att partiet vill låna ytterligare 27 miljoner euro av ryska banker. Föga förvånande vill Le Pen lämna både Nato och EU. En bra investering för Ryssland om Le Pen blir fransk president nästa år.

Front National och Sverigedemokraterna har gamla band, även om SD valde att sätta sig i samma grupp som UKIP i Europaparlamentet. Gissa vem som hade uppdrag att förhandla fram en partigrupp för SD i Bryssel? Jo, Kent Ekeroth.

I UKIP har nyss avgångne ledaren Nigel Farage fått erbjudande av den ryska propagandakanalen RT om en egen TV-show. Den nya partiledare Diane James har pratat om Putin i termer som politisk hjälte.

Eventuella avståndstaganden från det här kan som bäst beskrivas som trevande. Försvarsutskottet Mikael Jansson (som tidigare jämfört Putin med en hitlerliknande diktator) kallar James uttalande ”mer tveksamt” men fick genast mothugg av sina följare på Facebook medan Europaparlamentariker Peter Lundgren glatt postar en bild på James och sig.

Och Nigel Farage har dessutom bjudits in till Stockholm som talare när SD har en ”alternativ Nobelfest”, där det redan spekuleras om att det är den öppet proryske tjeckiske ex-presidenten Václav Klaus ska få pris.

Kent Ekeroths förkärlek för anställningar har också visats i att han önskat rekrytera den islamfientlige och rasistanklagade belgaren Paul Belien till ett rådgivande uppdrag i Europaparlamentet som skulle hemlighållas.

I Europaparlamentet var även en tjänsteman i Sverigedemokraternas partigrupp inblandad i händelsen 2014 då en rysk medborgare, en polsk medborgare född i Moskva och en tredje oidentifierad person släpptes in i parlamentet. Dessa fyra lade en smädeskrift mot Litauens president Dalia Grybautskaite i postfacken. Boktraven var inte liten, motsvarade tre billybokhyllor. Tjänstemannen i SD:s partigrupp var gift med generalsekreteraren i Le Pens europeiska organisation EAF. Den som alltså Ekeroth varit kassör i.

Så här tätt löper de personliga banden in och ut i europeiska högerpopulistiska och högerextrema rörelser.

Exakt var legitim opinionsbildning inom ramen för demokratiska spelregler slutar och påverkan från främmande makt börjar är många gånger omöjligt att fastslå. Men utifrån öppna källor finns det en tydlig mönsteranalys av vad Ryssland gör och som återkommer i flera länder; finansiering, infiltration, datastölder och desinformation.

I Tyskland anklagas Ryssland för att ha hackat en rad förbundsdagsledamöters telefoner i misstänkt syfte att påverka valet. I USA har hackandet av Demokraterna härletts till Ryssland. I Tjeckien pratar säkerhetspolisen i sin årsrapport att Ryssland använder sig av hemlig infiltration av medier, finansierar populiströrelser och verkar samhällsomstörtande.

Läs mer: Prag - Ryssland ägnar sig åt hemlig infiltration av medier

I Sverige har Säpos årsrapport konstaterat: ”Säkerhetspolisen ser att Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen - inte bara i Sverige. Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer”.

Det går utan att tveka att fastslå att Kent Ekeroth har ett omfattande nätverk i Europa med personer och rörelser i olika länder som på olika sätt finns i miljön som är mottaglig för rysk påverkan. Det är en miljö som nu är så inflätad i Sverigedemokraternas partiidentitet att partiet inte klarar att hålla distansen.

Lägg detta sedan till Ekeroths långa lista av skandaler; som filmandet av en järnrörsviftande riksdagskollega, vilda fester i riksdagens övernattningslägenhet (och det var inte första gången, även Åkesson har varit med), festande med europeiska högerextremister på den ökända balen i Wien och ett djupt engagemang i hatsajten Avpixlat. För Avpixlat har Ekeroth och ”desinformatören” gemensamt gjort en ”dokumentär” från Grekland.

Ekeroth har också deltagit i europeiska möten med den högerextreme affärsmannen Patrik Brinkmann (ägare till ökända Wiking Mineral och med kopplingar till Arktos förlag som ger ut den ryske ideologen Dugin). Brinkmanns projekt är att binda samman högerextremister med Putins Ryssland och har som hobby att anställa uteslutna Sverigedemokrater.

Allt detta sker i och runt ett parti som säger sig ha nolltolerans mot rasism och som rensat ut medlemmar för betydligt lindrigare förseelser.

Det väcker frågan; vad är egentligen Ekeroths personliga hållhakar på Jimmie Åkesson. Och var kommer pengarna ifrån?

När partiet inte klarar av att hålla gränsen behöver ytterligare steg vidtas, liksom man gjorde mot VPK under Kalla Kriget.

Sammantaget måste detta få konsekvenser för Sverigedemokraterna, då partiet inte själv ser problemet. Ett första steg är att stänga ute SD ur SÄPO:s insynråd. När partiet inte klarar av att hålla gränsen behöver ytterligare steg vidtas, liksom man gjorde mot VPK under Kalla Kriget.

Även om samtal med SD kan föras i helt andra frågor som miljö och infrastruktur är det utifrån säkerhetsläget helt uteslutet att ge partiet något som helst inflytande i försvar, säkerhet samt konstitutionella frågor. Det inser både Ebba Busch Thor (KD) och Anna Kinberg Batra (M).

Lärdomen av Kenth Ekeroths ytterst anmärkningsvärda rekryteringar och rekryteringsförsök för andra partier är att de bör tillämpa skärpta säkerhetsprövningar vid anställningar i riksdagen och göra riskbedömningar av sina valbara kandidater.

Och frågorna kring Sverigedemokraterna och Kent Ekeroth finns kvar.

I vilket syfte. För vem. Varför. Och pengarna?

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!