Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken jublade när 10 000 blev 20 000

/
  • Pär Engman, frontfigur i Engmans kapell, fick ta emot ett hedersomnämnande av stipendiekommitténs Jörgen Åberg.
  • Martin Stenmarck gjorde ett bejublat framträdande under kvällen. Han spelade fyra av sina egna låtar, bland dem kända Sjumilakliv.
  • Adam Sagström fick både blommor, diplom och goda råd av Lill-Babs.
  • Pär Engman, frontfigur i Engmans kapell, fick ta emot ett hedersomnämnande av stipendiekommitténs Jörgen Åberg.
  • Som avslutning på konserten sjöng alla som medverkat under kvällen tillsammans

Martin Stenmarck showade loss ordentligt under Lill-Babs stipendiekonsert i Järvsö kyrka på söndagskvällen. Han bjöd dessutom årets stipendiat på en rejäl överraskning då han dubblade stipendiesumman från 10 000 till 20 000 kronor.

Annons

Det var mitt under en av sina låtar som Martin Stenmarck kom av sig och vände sig till årets Lill-Babsstipendiat, 21-årige Järvsökillen Adam Sagström:

– Jag kom precis att tänka på att jag också fick stipendium, fast då var jag yngre än du är nu, och det har väl gått inflation i det där ... Så jag dubblar ditt stipendium.

Publiken jublade och gav Martin Stenmarck stående ovationer, samtidigt som han tog vid där han slutat i sin låt. Adam Sagström själv stod och lutade sig mot kyrkans innervägg och fick en mycket överraskad min när Stenmarck gjorde sitt oväntade tillkännagivande.

– Jag är mållös, det känns grymt stort, kommenterade han efteråt.

Det är tredje året som Lill-Babsstipendiet på 10 000 kronor delas ut till en lovande, ännu inte etablerad artist med rötterna i Järvsö. Att det är sångaren och gitarristen Adam Sagström som är årets stipendiat har varit känt i ett par veckor men det var under söndagskvällens konsert i Järvsö kyrka som stipendiet överlämnades av Barbro "Lill-Babs" Svensson.

Adam Sagström får priset för sitt gedigna musikintresse, sin mångsidighet och sitt engagemang i musiken. Stipendiekommittén hoppas att pengarna ska driva honom vidare i hans musikutveckling och förhoppningsvis ge honom en knuff i riktning mot de musikstudier i USA som han funderar på.

Efter Lill-Babs läst upp motiveringen i sin helhet överlämnade hon mikrofonen till Adam Sagström som tillsammans med musikerkompisen Mikael Stenberg tog över scenen.

– Vi ska börja spela en låt som jag skrev samma dag som jag fick veta att jag skulle få stipendiet. Den handlar om det som Lill-Babs säger, att det bara är att hålla huvudet högt och inte bry sig om vad andra tycker, sa Adam Sagström.

Under konserten uppträdde också Järvsö församlings ungdomskör, förra årets Lill-Babsstipendiat Moa Silver med sitt band, Engmans Kapell, konferenciern och sångerskan Gunilla Öberg och flera grupper från Hälsinge låtverkstads verksamheter.

Ytterligare en överraskning bjöds det på när Pär Engman fick ta emot ett särskilt hedersdiplom av stipendiekommitténs Jörgen Åberg.

– Stipendiet ska ju gå till någon oetablerad, men även en så aktad och engagerad musiker som Pär Engman förtjänar ett hedersomnämnande. Som frontfigur i ett av Sveriges mest uppskattade folkrockband och för sina insatser som ungdomsledare i Järvsö vill vi ge dig det här diplomet i Lill-Babs anda, sa Jörgen Åberg.

Mer läsning

Annons