Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykpatienter förfrysta och drabbade av vätskebrist

Psykiatrin i länet har gjort fyra nya Lex Maria-anmälningar. I två av fallen handlar det om patienter som tagit sitt liv.

En 44-årig man försökte vid flera tillfällen förra året att ta sitt liv. I november lades han in för sluten psykiatrisk vård. I samband med att han skrevs ut fick han en samtalskontakt och hans medicinering förändrades. En vecka efter utskrivningen tog han sitt liv.

En 46-årig kvinna tog sitt liv i december. Då hade hon under ett halvår sökt vård hos psykiatrin. Hon skulle snart påbörja psykoterapi.

En lex Maria-anmälan ska alltid göras när någon som den senaste månaden haft kontakt med vården tar livet av sig.

En familjeläkare remitterade i januari en 64-årig man till psykiatrin, eftersom patienten uppträdde förvirrat och aggressivt. Där bedömdes att han inte var i behov i sluten psykiatrisk vård. Samma kväll hittades mannen kraftigt nerkyld och förvirrat. Han kommer förmodligen att få bestående skador.

En 83-kvinna skrevs ut från psykiatrin och vårdades istället på korttidsboende. Hon ville inte äta och dricka. Hon skjutsades till medicinakuten där hon inte ville lämna prover. Då fördes hon till psykiatrin och det visade sig att hon hade salt- och vätskebalansstörningar. Hon avled på akutmottagning i väntan på ny behandling.