Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provtagning i Gnarp avvecklad

Gnarpspatienter på landstingets hälsocentral måste åka till Bergsjö för provtagning. Sköterskemottagningen på Bergesta tvingades stänga.

Hälsocentralen svär sig fri. Man hade gärna fortsatt att sända ut en distriktssköterska till äldreboendet en förmiddag i veckan.

– Det stred mot reglerna för det nya hälsovalet. Beslutet är fattat på högre ort. Vi får rätta oss efter gällande direktiv, säger verksamhetschef Monica Sundin.

Gnarp ingår inte längre i Bergsjöcentralens närområde. Det är endast inom dessa geografiska gränser som hälsocentralen får etablera en mottagning. Gnarp sorterar numera under den privatdrivna Harmånger hälsocentral.

Landstingets lokaler på Ängebyvägen i Gnarp övertogs av Hälsingeläkarna nyåret 2010. Bergsjö flyttade då över sin distriktssköterska till Bergesta. Han fanns kvar in på 2011 innan det upptäcktes att det stred mot bestämmelserna.

En lösning är att Harmångercentralen ombesörjer provtagning på sin permanenta mottagning i Gnarp på betalt uppdrag från Bergsjö. Hälsingeläkarna är positivt inställda enligt verksamhetschef Per Granström.