Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provsvar: Ingen mässling i Söderhamn

Din Hälsocentral i Söderhamn stängdes under fredagen efter misstankar om mässling.
Nu har provsvaren kommit – det var inte mässling.

Annons

Det meddelade Region Gävleborg i ett pressmeddelande på fredagskvällen.

– Det är glädjande besked! Nu kan vi avbryta vidare aktiviteter kring smittspårning och vaccinering. All personal som varit involverad har verkligen arbetat på ett utmärkt sätt, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, Region Gävleborg.

Läs mer: Misstänkt fall av mässling på hälsocentral i Söderhamn

Det var på fredagen som hälsocentralen på sjukhuset i Söderhamn stängde efter att man hade haft en patient med misstänkt mässling. Prover skickades till Akademiska sjukhuset i Uppsala och nu står det alltså klart att det inte rörde sig om den smittsamma sjukdomen.

Hälsocentralen kommer att ha öppet som vanligt igen från och med måndag morgon.

Plus: Stoppades i dörren efter misstanke om mässling: "Man undrar ju vad det är som händer"

Plus: Smittskyddsläkaren om misstänkt mässlingsfall: "Behöver inte känna oro"

Det här är mässling

Mässling orsakas av ett virus och är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar. Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Inkubationstiden är 7–18 dygn, oftast runt 10 dygn. Insjuknandet vid mässling är akut med snabbt stigande feber, ögonirritation och tilltagande besvärlig torrhosta. Efter någon dag uppträder ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som först brukar ses i ansiktet och sedan sprider sig ner på kroppen. Komplikationer är ganska vanliga och viruset har även förmågan att orsaka lunginflammation.