Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provokativt med en vit jul?

/

Vit Jul är en kampanj som IOGT-NTO kör vid jul, för att få människor att för några dagar under julfirandet välja att avstå från alkohol för barnens skull.

Annons

Enligt organisationens undersökning på nätforumet Lunarstorm har vart fjärde barn upplevt obehag av vuxnas drickande under julen.

Media rapporterar och läsarnas respons är splittrad. Några stöttar helhjärtat idén om att julen är barnens högtid då deras glitterögon är det som räknas allra mest och tycker att det är självklart att ha en vit jul om det är så att barnen mår bäst av det.

Andra hamnar i vi och dom-tänkandet. De som inte kan hantera alkoholen ska ju självklart avstå, men de som dricker bara lite behöver inte bry sig.

Där är generalfelet.

Alla vuxna som dricker bidrar till obehag för barn. Barnen märker direkt när mamma eller pappa förändras av glöggen. De luktar konstigt och skrattar märkligt.

Det är inte bara föräldrar och andra vuxna med ett problematiskt förhållningssätt till alkoholen som gör att barn upplever det obehaget. De fåniga skämten från vuxna de med helt vanligt förhållningssätt till alkohol räcker…

De flesta vuxna blundar för den alkoholnorm som råder i samhället. Den som bildats av hundratals år av alkoholkultur där det normala är att dricka. Krögaren Carl-Jan Granqvist dristade sig i veckan till och med att säga att de som inte dricker är onormala. Det är därför det behövs kampanjer där vuxna reflekterar över vilka signaler vi sänder till våra barn.

När jag var tonåring tänkte jag att det grupptryck om att dricka skulle bli annorlunda när jag blev vuxen. Nu är jag helt vuxen och konstaterar att jag hade rätt. Men inte som jag trodde.

Andra tonåringar var toleranta och ryckte på axlarna vid ett nej. Vuxna ska fråga och fråga och fråga om varför man inte dricker. Bjuda och truga och tjata.

Hängde nyss i ett sammanhang där politiker och tjänstemän pratade om kommunens hållning till alkohol. Jag har tänkt på alkoholkulturen varje dag de senaste 15 åren. Jag har inget behov av att prata lite mjukt och fint, så när jag påpekar att vi inte ska prata om NÄR ungdomar alkoholdebuterar utan istället OM ungdomar alkoholdebuterar får jag berättat för mig att verkligheten inte ser ut så.

Som om jag inte förstått att de flesta människor väljer att dricka alkohol. Jag har förstått och just därför tänkt att förhållningssättet är viktigt. Förutsätter vi att ungdomar ska börja dricka och uttrycker oss så återskapar vi hela tiden normen.

Vuxna vill gärna prata om hur vi ska få ungdomarna att dricka mindre, hur viktigt det är att ungdomar har drogfria aktiviteter att gå på. Få pratar om alkoholfria lokaler för vuxna. När vuxna pratar om att ungdomar ska ändra sig är det för att det är lättast att vara vuxen så. Då behöver man inte fundera över om den egna, vuxna konsumtionen möjligen kan påverka hur unga dricker.

Därför är Vit Jul är provokativt. Vuxna som dricker blir problem för barn och dåliga förebilder för ungdomar. Vuxna vill inte se att alkoholen är ett vuxenproblem.

 

 

Mer läsning

Annons