Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester i Svabensverk

I Svabensverk protesterar befolkningen nu mot att den dagliga bussförbindelsen, via linje 39, mellan Falun och Edsbyn kommer att försvinna i mitten av juni.

Kvar blir visserligen turerna på fredagar och söndagar, som mer är anpassade till de som pluggar i Falun än till den som vill uträtta ärenden i Falun eller Edsbyn. De turerna går på mer udda tider.

– Anledningen till detta är tydligen att Bussgods inte längre är intresserad av linjen. Men det är vi. Vi människor som bor längs sträckan behöver den livsnerv som bussförbindelsen är, säger Göta Larsson och Marga Boustedt som nu har startat ett eget uppror.

En protestlista mot försämringarna har cirkulerat på bruket och har fått drygt 100 namnunderskrifter.

Falun beskrivs av de boende i Svabensverk, som deras stad. I många fall är det dit man åker för att handla eller för tandläkar- eller sjukhusbesök. Därför betyder den dagliga bussförbindelsen oerhört mycket för de boende utan bil.

– Att vara gränsbo är som att vara Svarte Petter, kortet som ingen vill ha. Men även vi är skattebetalare. Vi bidrar till den kommunala kassan men fråntas möjligheterna att ta del av kommunala aktiviteter, säger Göta Larsson och Marga Boustedt.

En annan aspekt är att bilåkandet ökar och hur rimmar det med att bilåkandet måste minska i landet på grund av miljön, undrar man vidare.

Det man nu föreslår i Svabensverk är att X-trafik kör sträckan Edsbyn-Svabensverk och Dalatrafik kör Svabensverk-Falun med en tidtabell, som är så anpassad att passagerare som vill åka längre kan byta i Svabensverk och trafiken får vara kvar under vardagar.

Eller att 39:an fortsätter köra som vanligt.

Eller utökad kompletteringstrafik. Dalatrafik trafikerar sträckan Övertänger-Falun. Nu finns planer att sätta in kompletteringstrafik i form av taxi från Lamborn till Övertänger för att passa bussarna därifrån. Den trafiken skulle kunna sträcka sig till Svabensverk.