Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protestaktion mot cirkus: "Uppträdande är kul men inte med djur"

I dagarna är Cirkus Brazil Jack i Hälsingland. Bollnästjejen Nadia Fryksell har dragit igång en protestaktion mot att cirkusen använder sig av djur i underhållningen.

Plakat och flygblad cirkulerar i luften. Svarta och röda bokstäver bildar meningar om att cirkus är kul, men inte med djur. Knappt tio personer strövar omkring utanför det jättelika tältet som slagits upp på Sävstaås i Bollnäs.

En clown kikar ut från en lastbil. Han är allt annat än glad och snäser argsint åt gruppen.

– Det kändes viktigt när jag såg reklam på stan om cirkusen. Jag gillar inte hur djur används för underhållning. Framförallt mår djur inte bra av de långa transporterna och jag anser att djur ska vara fria, säger Nadia Fryksell som dragit igång aktionen mot cirkusen.

Hon startade en grupp på Facebook för att hitta fler som var intresserade av att visa sitt missnöje mot djur på cirkus, en som genast nappade var Joel Tidén.

– Uppträdande är jättekul men inte med djur. De är egna individer med egna intessen och det tas det ingen hänsyn till här. Deras enda funktion i livet blir att uppträda och vad händer när de blir skadade och inte orkar med, undrar han.

Nadia Fryskell och Joel Tidén är överrens om att aktionen gått bra. Flera besökare har stannat till för att lyssna på deras budskap, men de har också fått utså vassa kommentarer som:

"Är ni världens samvete eller?"

Joel Tidén berättar att en man försökt spotta på honom men lyckligtvis missat.

– Men överlag är jag nöjd. Många föräldrar berättade om vårt syfte för sina barn och det tycker jag är jättebra. Tyvärr var det ingen som vände vid ingången och struntade i att gå.

Carmen Rhodin, programansvarig på Cirkus Brazil Jack, blir mycket upprörd när hon får vetskap om protestaktionen. Hon berättar att verksamheten har en häst och tretton hundar och att man är mycket noga med djurens välmående.

– Vi har regelbundna kollar där det kontrolleras att djuren mår bra och att transporterna fungerar som det ska. Senast nu i mars. Det finns privatpersoner som lämnar sina hästar och hundar vind för våg och det gör inte vi, säger hon.

Carmen Rhodin menar att det är svårt att bedriva en cirkus utan djur. Cirkus Brazil Jack besöker drygt 120 städer om året och just därför är det viktigt att de är extra noga, säger hon.

– Jag tycker att det finns en taskig syn på cirkus i samhället. Det här är en konst och underhållningsform som är viktig för många medborgare och som riktar sig till fler samhällsgrupper än vad balett gör.

Är ni ofta med om den här typen av aktioner?

– Nej inte alls, det har hänt att folk förstört våra reklamblad. Men inte mer än så.