Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Promenad för hjärnan

Mathias "Bissen" Larsson är dragplåstret i sitt eget brainwalk på söndag.

Edsbyn levererade stort ifjol när över 600 personer deltog i Bissen brainwalk för att samla in pengar till hjärnforskningen.

Och på söndag klockan 14 är det dags igen.

– Jag hoppas att det blir minst lika stor uppslutning i år. Jag önskar att vi blir jättemånga och att vi samlar in massor av pengar, säger arrangören Maria G Nilsson.

Engagemanget för Bissen brainwalk ligger henne extra varmt om hjärtat. För snart tio år sedan var hon nära att förlora sin mamma i en kraftig hjärnblödning.

– Det var ren och skär tur att hon överlevde. Och forskningen behövs hela tiden, hjärnsjukdomar drabbar människor varje dag, säger hon.

Precis som förra året börjar promenaden vid Ön i Edsbyn. I år är sträckan sex kilometer lång.

Deltagarna får lägga en valfri startavgift och får även bestämma hur länge de vill/orkar gå med i tåget. Alla pengar går oavkortat till forskningen för hjärnans sjukdomar.

Maria G Nilsson fick kontakt med Bissen brainwalks grundare – bandyspelaren Mathias "Bissen" Larsson – via sociala medier för 1,5 år sedan.

I mars 2010 överlevde han en kraftig stroke och har sedan dess aktivt samlat in pengar till hjärnforskningen.

På söndag kommer han och hustrun Emma till Edsbyn för att gå med på promenaden. De kommer även att hålla tal.

– Det är jätteroligt. Han har ju spelat bandy här en gång i tiden och varit Edsbybo, säger Maria G Nilsson.

I helgen samlade Bissen brainwalk in 211 478 kronor vid promenaden i "Bissens" hemstad Köping. Sammanlagt deltog 3500 personer.

Riktigt så många blir det nog inte i Edsbyn, men Maria G Nilsson hoppas på en repris av fjolårets succé.

– Det känns skönt att kunna engagera sig i något som är så viktigt, säger hon.