Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektet måste visa resultat även utan världsarv

Hälsingegårdarna blir inte världsarv i sommar.
– Utmaningen nu blir att få kommunerna och företagen att hänga i. Då krävs att vi visar resultat och levererar, säger projektchef Per Lejoneke.

Annons

Per Lejoneke har snart arbetat ett år med hälsingegårdsprojektet.

– Ända sedan jag började har jag betonat att projektet går ut på att utveckla hälsingegårdsbegreppet och turistiska produkter. Ett världsarv blir grädde på moset. Att bli godkänd som världsarv är inte i sig en framgång om man inte lyckas förvalta det. De 14 världsarv som redan finns i Sverige har lyckats bättre och sämre med det.

Det slutgiltiga beslutet tas först i sommar, men utlåtandet som nu kommit från det granskande organet Icomos väger tungt. De vill att ansökan omarbetas till nästa år.

– En snabbanalys säger att de vill att vi fokuserar mer på det som verkligen är unikt med gårdarna, framför allt måleriet. Vi får se om vi måste förändra eller minska urvalet av gårdar.

Om antalet världsarvsgårdar blir färre, blir det än viktigare för projektet att arbeta mer generellt, anser Per Lejoneke.

– Då får världsarvsgårdarna stå ännu mer som symboler för miljön. Projektet måste handla om regional utveckling och skapa förutsättningar att tjäna pengar. Annars får vi inte med kommuner och näringsliv.