Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Profit före humanism

Kan vi lita på läkemedelsforskningen? Mycket tyder på att patienter och medicinsk personal blir systematiskt förda bakom ljuset.

Jag önskar att det jag skriver nedan är helt fel, men nya avslöjanden talar för att det nu har gått för långt. Observera att jag endast diskuterar livsstilsrelaterade sjukdomar, till exempel hjärt- kärl-, autoimmuna och mentala disorders.

1) Omfattande systematiskt forskningsfusk: Tidigare har det framkommit manipulationer och fusk inom läkemedelsforskningen. Sådant systematiskt omfattande fusk som avslöjas nu har skett under många år, men inga av oss kritiker kunde ens föreställa oss det.

Ben Goldacre´s bok "Bad Pharma, how drug companies mislead doctors and harm patients" är ett av flera avslöjanden som skakar även oss som känner till dem. Observera att hälso- och sjukvårdens företrädare har lurats och kan inte skuldbeläggas! Ni som läser detta och använder läkemedel bör inte ändra något – på grund av insändaren – utan att diskutera med medicinske ansvariga.

Men det är värre än så. Läkemedel som behandling av livsstilsrelaterade sjukdomar är inte bara fel – utom vid livshotande tillstånd och som tillfällig simdyna – utan bör också i grunden ifrågasättas. Dessa läkemedel kan även maskera den dysfunktionella utveckling som orsakar symptomen och leda till än mer komplexa kroniska sjukdomar.

2) Rädda det normala, annars exploderar artificiella epidemier …

"Rädda det normala" är en bok av Allen Frances, psykiatriker och ordförande i DSM IV Task Force kommittén som svarade för Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders IV (nu har V kommit), kallad "psykiatrins bibel". Frances beskriver hur läkemedelsindustrin systematiskt och totalt har missbrukat denna "bibel" i rena profitsyften vilket har resulterat i en omfattande diagnosinflation. Till exempel har adhd-diagnoserna tredubblats.  En läkemedelsbehandlad sjukdomsepidemi har skapats – som får många ytterst komplicerade konsekvenser för individer och samhälle.

Vi kan faktiskt alltså skapa eller förstärka sjukdomar genom felaktiga, stämplande diagnoser. En diagnoshypotes som noga följs upp biopsykosocialt medicinskt kan förhindra felaktigheter. En diagnos kan underlätta formaliteter men hindra att man går vidare i utredningar. Det finns effektiva utrednings- och åtgärdsmetoder inom biopsykosocial medicin som ännu inte används inom skolmedicinen.

3) Lösning på ovan, som jag ser det, har jag adresserat i min professorspresentation som inom kort presenteras som praktiskt och konkret manual. Den bygger på min doktorsavhandling 1986 och mer än 20 års arbete som forskare och praktiker.  

Svenskt Centrum för Stressmedicin avser att starta en intressegrupp för frågorna ovan, där också medicinsk evidensbaserad placebo ingår.

Bo von Scheele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel