Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilbygget på Varvet

/
  • Ett hotell med tjugotal rum, restaurang och gästhamn vill Per Svedberg bygga på den gamla industrikajen på Varvet.
  • Fasaden in mot land måste upplevas som en framsida tycker byggnadskontoret.
  • Restaurangen föreslås kompletteras med rejäla soldäck.
  • Det nya hotellet byggs nära de två relativt nya kontorsbyggnaderna på Varvet.
  • Byggnaden ska ge Hudiksvall en mer inbjudande gästhamn

Stadsbilden kommer att förändras genom en ny profilbyggnad när en restaurang med båtbryggor byggs på Varvet.

Annons

Det finns planer på att bygga en restaurang och konferensanläggning på den gamla industrikajen. Byggnaden kommer att synas från Kattvikskajen, hamnen och farleden in till Hudiksvalls hamn konstaterar kommuntjänstemän i ärendets handlingar. På så sätt kommer byggnaden att påverka stadsbilden.

Bakom projektet står byggentreprenören Per Svedberg, Hudiksvall, som tidigare byggt flera kontorslokaler på Varvet.

– Jag tror att det här kommer att bli kalasbra för Hudik, säger Per Svedberg.

Han avser att äga fastigheten och arrendera ut verksamheterna med restaurang och hotell till en krögare, men det saknas ännu ett formellt kontrakt mellan parterna. Utifrån kritik mot tidigare byggprojekt på Varvet försöker Per Svedberg hålla en låg profil på projektet eftersom det återstår två steg i tillståndsprocessen, detaljplanen och bygglov.

Förra veckan blev det klart att länsstyrelsen inte har några invändningar mot pålning och vattenarbeten i samband med att den gamla industrikajen på Varvet renoveras och förstärks.

Nu går ärendet vidare för att göra en detaljplan som tillåter bygget på kajen. Förslaget ställs ut genom byggnadsnämnden som vill ha in synpunkter till den 6 mars.

En av Hudiksvalls stora utmaningar är att omvandla det inre hamnområdet skriver planarkitekten. Kommunens tjänstemän tycker att projektet stämmer överens med kommunens översiktsplan och därför används ett enkelt planförfarande som beräknas vara godkänt i april. Först då kan byggherren ansöka om bygglov.

Förslaget till detaljplan kommer med vissa krav. Exempelvis ska byggnaden passa in i det kulturhistoriska perspektivet som markeras utifrån sjöbodarna och Fougtska villan. Hotellet ska ha en marin karaktär och en träfasad förslagsvis målad i järnvitriol.

Skisserna som Per Svedberg låtit ta fram visar en byggnad i huvudsakligen en våning, med soldäck på tre sidor och bryggor för den som vill lägga till med båten. Skisserna är gjorda utifrån de ritningar som Per Svedberg lämnar in när det blir dags att ansöka om bygglov.

Detaljplanen tillåter en byggnad på 7,5 meters höjd till taknocken. Byggnaden ska innehålla restaurang, ett 20-tal hotellrum för övernattning och konferenser samt serviceinrättningar för turistande båtfolk.

– Det är bra för stan att få hit fler turister. Båtfolket kommer in till Hudiksvall, om det finns bra förutsättningar för att ta emot dem, säger Per Svedberg.

Annons