Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Problemet har funnits tidigare"

Färre p-platser och fler besökare. Det är ett par orsaker till färre lediga p-platser, enligt Håkan Rönström (M).

Han tar rapportens resultat som ett kvitto på att gratisparkeringen fått önskad effekt – fler besökare hittar till Hudiksvall.

Att fler väljer bilen när det är gratis parkering, tror han inte på, för många kommuninvånare är beroende av bilen.

Att arbetsplatsparkeringarna skulle ha ökat, tror han inte heller på och menar att tidigare sprang folk bara ut och stoppade i fler mynt i automaterna.

Och att det är ont om p-platser är inget nytt problem.

Men han medger att gratis parkering har försämrat tillgängligheten.

– Det har det naturligtvis gjort, säger tekniska nämndens ordförande Håkan Rönström.

Gratis centrumparkering var ett av alliansens vallöften. Håkan Rönström vill inte gå tillbaka till parkeringsavgifter. Det skulle skada handeln, anser han, och det skulle även kosta en hel del att köpa nya biljettautomater. Hudiksvall skulle då också bli enda Hälsingestaden med p-avgifter.

Hans motmedel är fler p-platser.

Det finns till exempel tankar om ett p-däck ovanpå Brandgaragets p-plats och att bryta upp industrispåret vid Hamngatan och göra parkering där.

Oppositionsrådet Mikael Löthstam (S) vill införa p-avgifter igen. Men det finns varianter, till exempel att ha avgifter på vardagar, men gratis på helger.

– Det skulle råda bot på arbetsplatsparkeringen.

När det blir trångt på p-platserna kör fler bilar runt och letar en ledig ruta, enligt Löthstam. Det och att fler kanske lockas att ta bilen ger en ökad negativ miljöeffekt.

Hans tredje argument för att införa p-avgifter är intäkterna. Socialdemokraterna räknar med att dra in över två miljoner kronor till kommunens kassa.

Gratisparkeringen infördes under en provperiod. Nu ska frågan via tekniska nämnden gå upp till kommunfullmäktige för beslut.