Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemet är olika livsvillkor

Att bygga fängelser för att bekämpa brottsligheten ungefär som att bekämpa cancer genom att gräva fler gravar, skriver "Farbror Blåslagen".

Annons

Numera är alla politikerna överens om att det är viktigt att verka tuff i debatten – oavsett om det på något sätt är vettigt att ha militär patrull i våra städer så låter det ju iallafall hårt. Och hårdare tag hjälper. Eller?

Nej. Att bygga fängelser för att bekämpa brottsligheten ungefär som att bekämpa cancer genom att gräva fler gravar. Så länge den bästa chansen i fattiga förorter är droghandel så kommer någon att driva den. Precis som skjutna gängmedlemmar ersätts av nya så ersätts den som hamnar i fängelse.

Grundproblemet är att livsvillkoren är så olika – den som föds i ena delen av staden har hela världen att välja på. Många som föds bara några kilometer därifrån kan välja mellan att vara hatad på botten av samhället eller fruktad på toppen av löpsedlarna.

Farbror Blåslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel