Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med slamdeponering

Nordanstig kommuns deponering av avloppsslam till Ulvberget hotas av omgående stopp.

Avfallsanläggningen i Hudiksvall får för stora fosforsutsläpp i lakvattenanläggningen. En provisorisk lösning med en station med kemisk fällning undersöks med ilfart.

– Att vi tar hand om allt slam från trekammarbrunnar och slutna tankar i Nordanstig ökar den inkommande volymen med mellan 4 000 och 5 000 ton per år. Det fungerar inte längre. Vi klarar inte utsläppskraven då slamvattnet innehåller hög halt av fosfor, kommenterar Nils-Ola Norin på tekniska förvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Därför har Ulvberget som en första åtgärd sett sig tvingad att strypa tillförseln av brunnsslam från Nordanstig som pågåtts sedan 2007. Detta har meddelats i god tid innan slamtömningarna sätter igång på allvar.

– Det är under perioden april till och med oktober som tömningarna sker. Övriga året handlar det om jämförelsevis små mängder, påpekar Nils-Ola Norin.

Volymen slam från avloppsbrunnar som transporteras dit från Nordanstig med det anlitade renhållningsföretaget Sitas specialbilar utgör cirka 20 procent av den totala mängden som belastar Ulvbergets lakvattensanläggning.

På Nordanstigs kommun har man brottats med problemet. Olika alternativ har undersökts efter det aviserade stoppet av leveranserna till Ulvberget. Någon hållbar metod är ännu inte framtagen.

Den möjlighet som diskuterats är ett erbjudande från entreprenören Sita. Företaget är berett att omdirigera sina slambilar till avfallsanläggningen i Forsbacka i Gästrikland, söder om Gävle. Det rör sig om 15 mil körsträcka i stället för fyra mil räknat från Bergsjö. Omdestineringen skulle ge en merkostnad på cirka 200 kronor per ton.

Denna utväg skulle tillföra Nordanstigs kommunkassa en extra utgift på cirka 900 000 kronor per år.

– Det är en mycket stor merkostnad, bedömer tekniska handläggaren Katarina Lindström