Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med det? Kom över det

Under onsdagen inleddes historiens andra Söderhamn Pride, som senare i sommar också får en efterföljare i Pride Hudik.

När jag cyklar till tågstationen brukar jag passera en sliten affisch med texten "Vissa kvinnor har k*k. Kom över det". Nog är det många som skulle behöva komma över alla sina funderingar på vad andra människor är, definierar sig som och vem de tycker om.

Under onsdagen inleddes historiens andra Söderhamn Pride, som senare i sommar också får en efterföljare i Pride Hudik. Söderhamnssuccén fortsätter i år med bland annat med San Fransisco-födde Buck Angel, porrstjärna och aktivist som gjort sig känd som "mannen med en vagina". När Buck Angel medverkade i tv-programmet Robin förra året sa han "Så många män definierar sig själva och vem de är genom sin penis. Jag vill visa att "vara en man" handlar om så mycket mer än så". Och vidare, som Buck Angel säger i en intervju i Söderhamns-Nytt, "Jag vill att unga ska förstå att det är en mänsklig rättighet att få förutsättningar att vara den man vill vara".

För det här handlar inte bara om attityder. Även lagstiftningen måste låta bli att diskriminera. Dagens lagstiftning är till exempel utformad så att ensamstående kvinnor har svårt att få göra ultraljud, fertilitetsutredningar eller missfallutredningar, något som är rutin för kvinnor i parförhållanden. För några veckor sedan kom dock ett lagförslag som vill rätta till detta, och ge solokvinnor samma ekonomiska och medicinska förutsättningar som kvinnor som lever i ett förhållande. Det är inte så att detta inte redan existerar, redan i dag insemineras många singelkvinnor. Storkkliniken i Danmark uppger till exempel att 40 procent av deras patienter är svenska.

Som RFSL mycket riktigt poängterar i ett pressmeddelande, lagstiftningen måste också återspegla det faktum att det idag, sedan tvångssteriliseringarna av transpersoner togs bort, också finns män som kan bära och föda barn.

Ja, så är det. Problem med det? Kom över det.