Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO-test mot orättvis skatt

PRO Ovanåker genomförde på fredagen en aktion i Edsbyn mot den, som man anser, orättvisa beskattningen. En pensionär betalar i dag högre skatt än en löntagare.

Annons

– Det är förstås helt fel. Det blir straffskatt på pension. Vi vill förstås ha lika beskattning för pensionärer och löntagare. Den nuvarande situationen är en effekt av jobbskatteavdragen, säger Jonas Frost för PRO och fortsätter:

– Jag ser ingen som helst anledning varför man skulle betala mer skatt som pensionär.

Han kan också visa att vissa år har pensionen ökat, men också minskat de år då den så kallade bromsen har slagit till och sänkt pensionerna.

Han konstaterar att det är många pensionärer som inte känner till det här. Den reaktionen fick han i alla fall under aktionen.

Han hade med sig en skylt som visar på skillnaden att betala skatt som löntagare och som pensionär.

Exemplet bygger på en lön på 10 000 kronor per månad och en pension på lika mycket.

Pensionären betalar 1 701 kronor i skatt. Löntagaren betalar motsvarande 1 472 kronor. Det är alltså en skillnad på 229 kronor per månad till löntagarens fördel.

På ett helt år betalar pensionären 2 748 kronor mer i skatt.

Enligt PRO är Sverige det enda land i Europa där en pensionär betalar högre skatt än löntagare.