Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat alternativ får inte fördyra

Svar till Jörgen Myhrman som tycker att jag befinner mig på farliga vägar. De enda farliga vägar jag är på är våra Norrlandsvägar som konsekvent missgynnas i de nationella infrastruktursatsningarna.

Annons

Svar till Jörgen Myhrman (29/9) som tycker att jag befinner mig på farliga vägar. De enda farliga vägar jag är på är våra Norrlandsvägar som konsekvent missgynnas i de nationella infrastruktursatsningarna.

Jörgen lägger tonvikten i skillnaden mellan höger och vänster i synen på det privata och det offentliga. Jag håller inte med om detta. Jag menar att skillnaden ligger mellan egenfinansiering och gemensam finansiering av vår välfärd. För att en gemensam finansiering av välfärden ska fungera måste stat, landsting och kommun få intäkter. Dessa intäkter består av skatter.

Vi i Vänstern har därför ett intresse i att intäkterna blir så stora som möjligt då de är en förutsättning för att kunna genomföra vår politik. Detta kan göras på två sätt. Antingen höjer man skatten eller så söker man öka tillväxten i landet så mycket som möjligt. Bägge ger mer pengar på intäktssidan. Dessa pengar ska sedan fördelas för att på bästa sätt skapa förutsättningar för människor att växa, ta ansvar och få utlopp för sin kreativitet.

För att skapa så mycket tillväxt som möjligt är det inte säkert att offentliga alternativ alla gånger är de bästa lösningarna. Det viktiga här är att man ser från fall till fall och sätter individen i centrum. Det jag hävdar är att det är viktigt att det sker på liknande ekonomiska villkor och att de privata alternativen inte fördyrar för skattekollektivet.

Skattekollektivets pengar ska därför inte skickas iväg som aktieutdelningar till privata vårdbolag och skolbolag utomlands, utan de ska användas till det som det är tänkt. Sedan är det faktiskt så Jörgen att Vänstern inte i alla lägen försvarar det offentliga som den bästa styrelseformen.

Vi talar också mycket och personalkooperativ och andra kooperativa lösningar som bra företagsformer. Du är välkommen att diskutera dessa frågor med oss i Hudiksvall på våra medlemsmöten.

Daniel Pettersson (V)

kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel