Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prioritering för sista bredbandet

För att de sista 1 100 hushållen ska få bredband måste Hudiksvalls kommun betala. Det finns inga kommersiella aktörer som vill göra investeringarna som uppgår till 22,6 miljoner kronor.

Den bedömningen gör Fiberstadens vd Magnus Larsson, samtidigt som han konstaterar att även det kommunala bredbandsbolaget saknar möjlighet att bära kostnaderna för utbyggnaden.

Fiberstaden förslår också en prioritering av nätutbyggnaden där antal boende, bybornas intresse och antal företag som finns i byn vägs samman.

Hudiksvalls stadsnät når 95 procent av invånarna men flera byar i Bjuråker och i kustnära områden på Hornslandet saknas det fortfarande möjlighet att koppla upp sig mot internet med snabba förbindelser.

Hudiksvalls kommunstyrelse överväger att avsätta pengar för att de flesta byar ska få snabb tillgång till internet. Det finns möjlighet att ansöka om bidrag från EU:s strukturfonder och för närvarande innebär det bidrag till halva kostnaden.

Men i spåren av finanskrisen har betydelsen av infrastruktur påtalats och det finns förhoppningar om att EU ska utöka stödet till bredbandsutbyggnaden.

Därför förslår Magnus Larsson att avvakta med utbyggnaden och ansökningarna i förhoppningen om att spara pengar åt kommunen.