Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera tiden rätt

/

Som femtonåring, engagerad i en folkrörelse fick jag åka på en kurs där jag lära mig att allt jag har är tid. Tiden är min möjlighet och hjälper mig nå dit jag vill. Det fina är att alla dessutom har precis lika mycket tid. En av livets få rättvisor. Det gäller bara att prioritera tiden rätt.

Annons

Livspussel talas det ofta om. Som om vi har en massa bitar som vi måste göra och att det är ett problem. Lustigt i en tid då vi sägs aldrig ha haft så mycket fritid. Människor före oss har slagits för vår 40-timmars arbetsvecka och våra semesterveckor. Trots det – jag har inte tid, jag har inte tid! Det är en paradox. Om vi inte har tid, hur kommer det sig att TV-utbudet är gigantiskt? Vad är Paradise Hotel om inte ett symptom på att vi har gott om tid att lägga på skit?

Men för att bruka allvar är det visst så att det finns de som upplever svår tidsbrist. Jörgen Larsson har skrivit en avhandling om föräldrar och tidspress som visar många intressanta slutsatser. En sådan är den privata konsumtionen som ökat det han kallar mycket dramatiskt. En högre lön och därmed mer att spendera leder till en ökad press, främst för kvinnor. Kläder, presenter och möbler ska inhandlas. Sakarna ska användas, underhållas och förvaras. Ju fler barn, desto mer stress. Är ekonomin god ska ju barnen också ha en massa prylar. Männen har bilar, motorcyklar och båtar och det tar galet mycket tid.

Och så huset. Ni vet Kristdemokraterna vurmar alltid för familjen och att det ska vara enkelt och bra för familjer. Och det ska det ju. Men vad är det allra bästa boendet för familjer om de inte vill känna av stress på grund av tid? Jo, att bo i en lägenhet. Man slipper gräsmattor och rabatter, man slipper omfattande underhåll och renoveringar. Stor skillnad i upplevd tidspress, den är långt mindre för familjer i lägenheter.

Att vi trots all stress tar oss tid att se på TV skapar en bild av att alla andra har det bättre och finare hemma än vad vi har. Så vi måste skaffa fina hus och sätta små broderier på kuddarna och köpa rätt böcker till bokhyllan. Och känna oss stressade för att vi inte hinner läsa dem.

Att bo i lägenhet kan vara lätt genom att det tillhandahålls massor av hyreslägenheter, det allra lättaste och inte behöver man känna stress över räntan eller att något ska gå sönder som måste fixas med. Varför kramar inte Kristdemokraterna hyresrätten? Det vore nämligen att i samma sekund omfamna varje barnfamilj. I stället vill de att människor ska göra bostadskarriär, det vill säga hamna i det stressande huset.

Tiden ger oss möjligheter att göra det vi tycker om. Föräldrar säger att de vill vara med sina barn? Varför väljer så många då att jobba mycket, för att köpa orimligt dyra märkesbarnkläder, och sedan säga sig inte hinna umgås med de välklädda guldklimparna?

Dags att ta udden av konsumtionshetsen. Och hushetsen. Tiden måste bli den möjlighet den är, inte en belastning. Att prioritera enklare boende är att prioritera tid med familjen.

 

Elin Lundgren

Mer läsning

Annons