Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prioritera äldreomsorgen – låt de mest sköra få trygghet

I dag råder det tyvärr platsbrist på äldreboenden i nästan hälften av Sveriges kommuner, skriver Alvar Magnusson och Christina Rogestam, SPF Seniorerna, som vill se att de mest sköra får mest trygghet.

Platsbristen kostar inte bara lidande för den enskilde utan även pengar. År 2012 stannade 80 000 personer kvar på sjukhus längre än nödvändigt – i snitt sex extra dagar – vilket kostar kommunerna 4 miljarder kronor per år. Det hela är ett underbetyg till hur en del kommuner planerar långsiktigt och hur de behandlar äldre människor.

Att sköra äldre då istället tvingas bo kvar hemma är anmärkningsvärt eftersom alla med omsorgsbehov som inte kan tillgodoses i det egna hemmet har rätt till särskilt boende enligt Socialtjänstlagen. Det finns även en nationell värdegrund i Socialtjänstlagen, som innebär att äldreomsorgen ska inriktas på att den äldre kan leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Vi äldre kan ta ansvar för oss själva men vi ska också kunna få den hjälp vi behöver. Alla kommuner måste ta sitt ansvar och leva upp till lagen.

Särskilt kommunerna, men också staten, måste se till så att landets äldre garanteras en värdig omsorg. Så är det inte idag. Om 10-15 år kommer dessutom den stora 40-tals-generationen att vara i 80-årsåldern, behoven och kraven på omsorgen kommer då att skjuta i höjden. Kommunerna måste därför omgående börja planera och bygga fler platser på särskilda boenden och trygghetsboenden. Vi från SPF Seniorerna ställer gärna upp med våra erfarenheter i planering och förberedelser. Också regeringen har ett ansvar här: kommer investeringsstödet för byggande av trygghetsboenden att återkomma och var är de konkreta åtgärderna för att snarast öka antalet platser på särskilda boenden?

Från SPF Seniorerna vill vi att äldres individuella behov ska styra omsorgen. Kommunerna måste prioritera äldres behov av omsorg, medmänsklighet och trygghet högre inom sina ekonomiska ramar. En del äldre vill bo kvar hemma med hemtjänststöd så länge som möjligt, andra har betydande omsorgsbehov och klarar sig inte med hjälp från hemtjänsten eller anhöriga. SPF Seniorerna uppmanar länets kommuner att införa en valfrihetsgaranti: låt äldre (och deras anhöriga) välja om de vill bo kvar hemma med eller utan stöd från hemtjänst, eller att kunna få flytta till ett bra äldreboende utan krav på biståndsbeslut.

Alvar Magnusson

distriktsordförande SPF Seniorerna Hälsingland

Christina Rogestam

förbundsordförande SPF Seniorerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel