Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessor och hjältar

Disneyfigurer som åker skridskor. Är det något att titta på? Tja, åtminstone är det tillräckligt många som tycker det för att Globen ska fyllas ett flertal gånger varje år.
Och visst är det en ordentlig show som man bjuds på när man sitter högt uppflugen på en stol i den enorma golfbollen.

Annons

Några dagar in på det nya året gjorde jag tillsammans med familjen en resa till Stockholm. Den stora huvudattraktionen för resan var – åtminstone för våra tre döttrar – besöket i Globen och föreställningen Disney on Ice.

Som förälder fanns det en hel del att höja på ögonbrynen över. Bland annat alla kringprodukter som såldes i anslutning till entrén. Det är lätt att bli smått ruinerad. En plastmugg fylld med några deciliter saft ville de ha 80 kronor för. En plasthink med gamla popcorn var inte heller särskilt billig.

Men det som jag reagerade mest över var hur enormt könsstereotypt allting var. Vilket jag kanske egentligen inte borde bli särskilt överraskad över. Det var ju trots allt Disneys värld som låg till grund för showen. Och dessutom var namnet på årets föreställning ”Prinsessor och hjältar”.

Fast det var ändå först när jag satt mig till rätta på läktaren som jag började fundera över hur det egentligen gestaltades. Till min hjälp hade jag även yngsta dottern som så gott som alltid bryter könsmönstren. Visst klär hon också ut sig till prinsessa och leker sådana lekar. Men minst lika ofta vill hon leka sådant som i Disneys värld är ämnat för pojkar.

Därför var det inte precis överraskande att hon inte valde en ljussnurra eller en Arielfigur, med ett bubblande akvarium och som även spelade någon form av melodislinga, när flickorna fick välja något bland alla de produkter som såldes i entrén. Hon valde i stället ett plastsvärd.

Alltså, jag har inga som helst problem med att vare sig mina flickor eller andra för den delen klär ut sig till och leker prinsessor.

Jag har heller inga problem med att Disney och andra iscensätter den typen av sagor, oavsett det är på film, skridskoshower eller på något annat sätt.

Däremot tycker jag det är tråkigt när det blir så enahanda. När så gott som varje historia går ut på att prinsessan trånar efter eller väntar på att bli räddad av sin prins och hjälte.

Så det var vad jag funderade över under en stor del av showen. Men flickorna tyckte att den var bra. Och det var på något sätt ändå huvudsaken. Åtminstone där och då.

Mer läsning

Annons