Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prinsessor bland kalvar och ostkaka

När prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria fick möta de kalvar som de skulle bli faddrar åt på Svedbovallen i Järvsö blev de alldeles betagna. Men riktigt lika förtjusta verkade inte kalvarna bli.

De båda kalvarna Lisa och Malin är bara ett par månader gamla men redan har de fått prova på att stå i händelsernas centrum. När prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria besökte Svedbovallen i Järvsö på måndagen var medieintresset stort och de två kalvarna fick stå ut med att posera framför kamerorna tillsammans med prinsessorna. Victoria och Madeleine blev nämligen tillfrågade att bli fadder åt varsin kalv. Vem som skulle ha vilken kalv fick de själva bestämma.

– Jag och Lisa har redan bondat (slang för att ha hittat varandra), säger Victoria och klappar om den vita kalven, en fjällko.

Samtidigt passade den bruna kalven Malin, en rödkulla, på att smita undan några meter från prinsessorna.

– Ja, jag vet inte om Malin vill ha mig, men jag tar gärna henne, säger Madeleine och ler mot den rymmande kalven.

När fäbodbrukaren Anders Henningsson berättar att rödkullan Malin är lite mer egensinnig utbrister Victoria.

– Ha! Det passar ju jättebra, och ler retsamt mot sin lillasyster.

Besöket på Svedbovallen ingick i en rundtur som prinsessorna gjorde i Hälsingland på måndagen. Första stoppet gjordes på hälsingegården Pallars i Långhed, Ovanåker. Resan gick sedan vidare längs Stora hälsingegårdars väg genom Ovanåkers och Järvsös fäbodskogar till Harsens fäbodmuseum. Därefter gick turen vidare till Svedbovallen där det serverades lunch.

Måndagens fäbodresa var en 25-årspresent till prinsessan Madeleine, som är hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, från Gävleborgs fäbodförening. Nu när resan äntligen blev av har prinsessan redan hunnit fylla 27 år, det gjorde hon den 10 juni.