Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessa på villovägar

/

Victoria Bernadotte vill helt i strid med svensk tradition lämnas över vid altaret av sin pappa till sin blivande make.

Annons

En symbolhandling av anglosaxiskt snitt som innebär att den blivande bruden övergår från att vara sin pappas ansvar till att bli sin makes ansvar.

Svenska kyrkan avråder från brudöverlämning. Av det enkla skälet att svenska kyrkan vill att brudparet skall gå fram till altaret sida vid sida i egenskap av två jämbördiga parter som frivilligt gifter sig.

Ärkebiskop Anders Wejryd, som även är den som skall viga Victoria Bernadotte och Daniel Westling, rekommenderar inte brudöverlämning. Rådet han gett till Victoria Bernadotte och Daniel Westling är att de gemensamt skall gå fram till altaret. Men Victoria vill bli framledd av sin pappa.

Hennes önskemål är obegripligt och vulgärt. Det svenska kungahusets representanter du:ar inte varandra i officiella sammanhang, men några dubier ifråga om att begå våld på Svenska kyrkans vigselritual har man däremot uppenbarligen inte.

Ritualen Victoria Bernadotte vill hänge sig åt manifesterar en uråldrig syn på kvinnan som mannens ägodel. Men så ser inte hovet på det. I stället har man totat ihop sin egen tolkning som lyder som följer enligt Aftonbladet:

"Symboliken är att kungen för fram landets tronföljare till altaret - och till den man som blivit accepterad."

Vilket är ett barockt försök att skriva in en innebörd i ritualen som över huvud taget inte finns där.

Frågan om brudöverlämning engagerar.

Lena Melin på Aftonbladet är med rätta besviken över Bernadottes bakåtsträvande önskemål. Etikettens främsta försvarare i form av Magdalena Ribbing har däremot helt kapitulerat inför den kungliga glansen och tycks anse att blåblodiga svenskar inte kan begå etikettsbrott. Vill Victoria bollas över från pappa till sin kille vid altaret så är det inget fel med det. Hon är ju kronprinsessa och kan som sådan inte begå några fel tycks Ribbing resonera.

Men faktum kvarstår. Victoria Bernadotte skiter i tradition och Svenska Kyrkans och ärkebiskop Anders Weijryds råd. Vilket inte är ett acceptabelt agerande av ett blivande statsöverhuvud.

Victoria Bernadotte är representant för Sverige. I konstitutionen står inskrivet att hon skall:

”…vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket.”

Hennes religiösa tillhörighet står inskriven i vår konstitution. Den religiösa ritual som hennes vigsel utgör är därför inte en privatsak. Det betyder att hon också borde visa respekt för den kyrka hon skall gifta sig i och rätta sig efter Anders Wejryds råd.

Något utrymme för vulgära utsvävningar finns helt enkelt inte.

Jenny Wennberg

Politisk redaktör, Arbetarbladet (s)

Mer läsning

Annons