Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pride firas i skuggan av backlash i flera länder

 
Söderhamn Pride 2016
Visa alla artiklar

När Söderhamn Pride firas för fjärde året i rad är det mot en fond där utvecklingen för hbtq-frågorna i världen både går framåt och bakåt.

För några veckor sedan blev Italien det 27:e landet i Europa som erkänner samkönade äktenskap. Majoriteten var överväldigande; med 372 röster för mot 51 emot. 99 avstod. Vem kunde tro på den utvecklingen för trettio år sedan?

Det finns också en mörkare trend som går i motsatt riktning, att politiska populister och religiösa företrädare attackerar hbtq-frågorna på olika sätt.

Läs mer: Pride i Söderhamn är något att vara stolt över

I USA rasar just nu en strid mellan olika delstater och den federala regeringen. Bråket utlöstes i mars när North Carolina antog en kontroversiell lag som hindrar delstatens kommuner från att gå längre än vad delstaten anser. För transsexuella i Charlotte blev det stopp att använda toaletter för det kön som personen identifierar sig med. Istället styr födelsebeviset vilken toalett som ska användas.

Protesterna mot lagen har varit omfattande och bråket utvidgades när USA:s regering bestämde sig för att stämma delstaten för toalett-lagen. Samtidigt har North Carolina fått stöd av en rad andra delstater i kampen mot Washington.

I Europa har ILGA Europa, en paraplyorganisation med 433 medlemsorganisationer, nyligen kommit med sin årliga ranking för tillståndet i Europa.

Östra Europa och delar av södra Europa får rött på kartan. Här är Malta ett lysande undantag, som hamnar i topp för första gången. Men även Spanien och Portugal kommer före Sverige, som halkar ned åtta placeringar och återfinns nu på tolfte plats. Bristerna i skydd mot hatbrott, framför allt för transpersoner, är ett av problemen. Hatet spär också på ohälsan hos unga hbtq-personer, som är överrepresenterade när det gäller depression och självmord.

Läs mer: Debatt - "Ta hbtq på allvar"

Påverkar betyget gör också en rad uttalanden från kristna och muslimska företrädare, samt från extremhögern. Här finns snack om synd, hamna i helvetet, att homosexualitet kan botas, homosexualitet är ett virus, jämförelser med regnbågsflaggan och svastikan. Ord som är vedträ på hatbrasan.

I det förebyggande arbetet finns också utmaningen att samhället måste bli tydligare med vilka normer som gäller gentemot nya svenskar. Förtryck på grund av sexualitet eller kön kan aldrig accepteras.

På andra sidan i Östersjön går skalan från dåligt i Baltikum till långt bortom ännu värre i Ryssland. Här är läsningen i ILGA-rapporten deprimerande, där det viktigaste sägs i första meningen: "Det politiska och sociala förtrycket av hbtq-personer i Ryssland minskade inte under 2015."

Internationella organisationer har blivit måltavlor under etiketten "oönskade grupper" och medborgarrättsorganisationer har gjorts till "främmande agenter". Med hjälp av etiketterna kan verksamheter beskäras eller stängas ned. Lagstiftningen mot "homosexuell propaganda" har blockat webbaserad support till unga hbtq-personer samtidigt som förföljelse genom fysiskt våld, hatuttalande, förlorade jobb eller stängda affärer fortsätter.

Rysslands syn på homosexuella har vridits tillbaka till Sovjetunionens dagar då straffet kunde bli straffarbete i Sibirien. Trycket från den ryska propagandan märks också i folkopinionen.

En undersökning från Yuri Levada-centret visar att 37 procent tror att homosexualitet är en sjukdom, lika många sade sig vilja separera hbtq-personer från övriga befolkningen och hela 77 procent stödde "anti-propaganda-lagen".

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev sade helt öppet i SVT:s Agenda att homosexuella Rysslandsbesökare inte ska visa sina känslor."Att kyssas offentligt ska man helst inte göra. Det står i lagen att man inte får visa upp detta. Man ska visa respekt för samhällsordningen."

Läs mer: Patriotism, konflikt och repression präglar Rysslands säkerhetsstrategi

Ryssland använder sig också av homosexualitet som ett slagträ i propagandan i östra Europa mot "Gayropa". Bland annat sprids historier om att barn till ryskspråkiga "kidnappas från föräldrarna av svenska, norska och finländska staten". I sammanhangen kommer ibland också möjligheten för homosexuella att adoptera upp, med antydningar om pedofili.

Så även om vi kan glädjas åt Söderhamn Pride i helgen så är det långt kvar innan alla kan känna sig trygga i den hen är, både i Sverige och i andra länder. Och runt hörnet lurar högerpopulism och religiös extremism som kan innebära stora bakslag de kommande åren.

Utvecklingen mot större frihet och trygghet är varken linjär eller given.

Det är något för alla att komma ihåg, oavsett kön eller sexuell läggning.

Läs mer: Pridefestivalen i Söderhamn drar igång