Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prestigetänket i ambulansfrågan kan stå regionen dyrt

Längst bak i Socialdemokraternas demonstrationståg på första maj i Gävle marscherade ett antal av alla dem som upprörts över jourbeslutet för ambulansen i Gävleborg. "Stoppa jourbeslutet", kunde man läsa på flera av skyltarna.

Plakaten belönades dock inte med någon uppmärksamhet från någon av talarna på Slottstorgets scen i Gävle. Inte konstigt förstås då det ju är Socialdemokraterna som med resten av majoriteten – V, Mp och C – som styr regionen och som gett grönt ljus till tjänstemännen att genomföra förändringarna.

– Vi lägger oss inte i arbetstidsfrågor, konstaterade regionrådet Eva Lindberg, S, efter ett "krismöte" för någon vecka sedan som majoritetspolitikerna hade med ambulansledningen.

Innan mötet väcktes visst hopp om att den politiska majoriteten faktiskt hade för avsikt att kräva att beslutet om jourtjänstgöring för personalen skulle rivas upp. Men så blev det inte.

Tvärtom kom en belåten Eva Lindberg, S, ut från mötet och konstaterade att de fått de lugnande besked de hoppats på från ambulansledningen om att det inte finns någon anledning till oro och att patientsäkerheten inte hotas.

Den bilden delas förstås inte alls av övriga inblandade.

Att införa jour och därmed lägga ut fler aktiva arbetstimmar på personalen kommer för ambulanspersonalen att innebära att de i stället för betald arbetstid på natten får jourersättning. De ska med andra ord vara på jobbet och sova där, men bara få betalt om något händer.

Denna för personalen så omvälvande förändring ska i bästa fall innebära att regionen sparar 4,5 miljoner kronor.

Frågan är vad som händer med den kalkylen nu.

För samtidigt som politiker och tjänstemän tävlar i vem som allra mest kan uttala sitt stöd till den utskällda jourförändringen så fortsätter de många turerna kring ambulansen.

Det kommer att bli dyrt.

Nyligen avslöjades att Region Gävleborg kommer att behöva hyrsjuksköterskor för att täcka upp 22 000 arbetstimmar eller 2750 arbetsdagar i år, en utveckling som borde få regionledningen att slå bakut med tanke på tidigare dyster statistik för hyrpersonal.

Förmodligen måste dessutom siffrorna justeras uppåt. För nu kommer uppgifter om att så många som 40 personer har sagt upp sig. Det är en massflykt som inte kan förklaras med annat än ett djupt missnöje med arbetsgivaren. Sådant sprider sig – region Gävleborg har sedan tidigare svårt att rekrytera sjukvårdspersonal, ambulanskaoset kommer knappast att göra det lättare.

Räkna med ännu mer hyrpersonal framöver.

I början av veckan kom också uppgifter om att man inte lyckats bemanna dagambulansen i Gävle.

Läs mer:Ambulans fick ställas i Gävle – brist på personal

Det är därför inte förvånande att Vårdförbundet nu slagit larm om att patientsäkerheten hotas.

Läs mer: Vårdförbundet varnar: Patientsäkerheten i Gävleborg hotas av jouren

Fackförbundet ifrågasätter hur ambulansledningen kan garantera patientsäkerheten när man samtidigt inte vet hur man ska lösa bemanningen av länets ambulanser.

En befogad undran förstås, givet situationen för ambulansverksamheten, men ledningen förnekar detta.

Det är oroande men förvånar inte.

En ledning som slår ifrån sig kritiken och väljer prestige framför förstånd har ju varit temat för hela denna soppa som ambulansfrågan har blivit.