Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressat vindkraftsbeslut

Utan ett snabbt beslut av kommunstyrelsen riskerade Hudiksvall att gå miste om en stor summa bidragspengar.

Frågan om ny översiktsplan för vindkraft togs därför upp som ett ärende med omedelbar justering för att det därigenom skulle kunna verkställas direkt på torsdagen.

Kommunen har beviljats 862 500 kronor till planeringsstöd för vindkraft av Boverket under förutsättning att planeringen ska vara klar 30 november 2011.

Drygt 600 000 har betalats ut. Resten kan frysa inne om man inte blir klar i tid, och det finns risk att man kan tvingas betala tillbaka alltihop om inte tidsschemat hålls.

– Det ni har att besluta om är att ställa ut den här kartan och den här skriften, betonade stadsarkitekt Mats Gradh vid sin redovisning i kommunstyrelsen, väl medveten om att utställningen snabbt måste genomföras. Annars hinner man inte med remissrundan på föreskrivna två månader för att fullmäktige ska ha möjlighet att ta beslut i november.

Att vindkraften är en het potatis politiskt visade sig redan innan ärendet kunde tas upp.

Oppositionsrådet Mikael Löthstam, Socialdemokraterna, ansåg att miljöpartisten Göte Bohman var jävig i vindkraftsfrågan och ledamöterna fick rösta om det, en omröstning som den borgerliga majoriteten vann med siffrorna 8–7.