Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiärer i höst för Folkteatern

/
  • Teaterhösten för Folkteatern startar med Morbror Vanja i Gävle. Under hösten blir det fyra nypremiärer, två turnerar i Hälsingland.

Folkteatern i Gävleborg presenterar fyra nypremiärer i höst. Två av dem ska turnera i länets alla kommuner.

Annons

Efter en intensiv vår som toppades av Teaterbiennalen i maj har repetitionerna börjat igen.

Har ni hämtat er efter Teaterbiennalen?

– Jag var beredd på att folk skulle vara slut men i stället kommer de tillbaka fyllda av glädje och vill ha nya utmaningar. Det finns en väldig arbetslust, säger Folkteaterns chef Michael Cocke på telefon från teaterfestivalen i Edinburg.

Först ut av nypremiärerna är Kyssen av Martin Pareto, i regi av Öllegård Groundstroem. Den beskrivs som en rapp, humoristisk och musikalisk föreställning om svårigheten att hitta det perfekta ögonblicket och den ultimata platsen för närhet och närvaro. Fem sångare och skådespelare finns på scenen.

Till föreställningen söker teatern två manliga sångare med röstläge baryton och bas som ska bilda en trio tillsammans med sångaren Thomas Bärlin. Provsjungning äger rum den 23 augusti. Det finns fortfarande en möjlighet att anmäla sig.

Barn- och familjeföreställningen Vargar i väggarna regisseras av teaterchefen själv.

Varför ska du sätta upp den?

– Den är jättespännande för den handlar om vår rädsla för omvärlden, om modet att möta rädslor och hur man tar reda på vad den där rädslan är.

Pjäsen baseras på boken The Wolves In The Dark av barnboks- och fantasyförfattaren Neil Gaiman och illustratören Dave McKean. Idén till berättelsen fick Gaiman efter att hans yngsta dotter berättat för honom om en mardröm hon haft.

Föreställningen är lämplig för barn från sex år. Rum och rörelse, ljud och musik, ljus och skuggor blir lika viktiga för berättelsen som orden. Fem skådespelare kommer tillsammans att gestalta alla de roller och figurer som finns med i föreställningen.

Kyssen och Vargar i väggen kommer att turnera i hela länet.

–  Vi tycker att det är så kul att vi kan åka runt i alla kommunerna nu igen, säger Michael Cocke.

Ett par av teaterns communityarbeten kommer också upp på scenen i höst. ”Skuld” av Max Hebert regisseras av Reine Lööf. Projektet drivs av Familjeslanten i Gävle/Sandviken och ABF Gästrikebygden med stöd av Folkteatern i Gävleborg. Under 2010 genomfördes processer och workshops med människor i skuld. Genom improvisationer och dialogsamtal växte berättelser fram som nu blir en föreställning. Rollerna kommer att spelas av professionella skådespelare tillsammans deltagarnas gestaltningar i form av projektioner.

Även ”Ljusdals Romeo och Julia” i regi av Reine Lööf får premiär i höst. Det är ett projekt som konstnärligt ska gestalta Ljusdal tillsammans med invånarna själva. Bakom projektet står Ljusdals kommun i samarbete med Folkteatern i Gävleborg.

– Communityprojekten skapas i dialoger där det inte är vi som bestämmer allt, det är därför det tar tid. Det är deltagarna som äger projektet, vi är processledare.

– Vi försöker hitta andra sätt att skapa teater på där det inte är den professionella teatern som bestämmer allt, säger Michael Cocke.

Mer läsning

Annons