Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Heath Ledgers sista film

"The Imaginarium of Dr Parnassus" har mest blivit känd som Heath Ledgers sista film.
Stjärnan dog under inspelningen.
Nu får filmen - där Arbråbekantingen Peter Stormare spelar USA:s president - premiär.

Annons

Heath Ledger dog av en oavsiktlig överdos den 22 januari 2008. Förutom den omedelbara sorgen efter en stor skådespelare fick regissören Terry Gilliam andra problem. Ledger skulle ha spelat huvudrollen i hans film "The Imaginarium of Dr Parnassus", som var under inspelning.

på att lägga ner projektet bestämde sig Gilliam för att försöka ersätta Ledger med Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law.
Det fungerade, eftersom det som återstod att göra var specialeffektscener där det var helt naturligt att karaktären ändrade utseende.
- De kom in på olika dagar, trots att de alla jobbade på andra filmer, och den lön de fick skänkte de till Mathilda, Heaths dotter. Det är Johnny, Jude och Colin som är de verkliga hjältarna här, säger Gilliam i Cannes.

skrivit "A film from Heath Ledger and friends".
Terry Gilliam talar känslosamt om Ledger, hur denne för honom inte känns död eftersom han arbetat med honom i klipprummet i ett års tid. Och han framhåller hur levnadsglad Ledger var.
- Han hade så kul. Och han fick alla omkring sig att känna sig extra energiska. Alla blommade upp när de hade Heath omkring sig. Och när han försvann, skapade han ett tomrum, som alla hjälpte till att försöka fylla.
- Han var oerhört rolig, och han hade en komisk tajming som var helt perfekt. Och jag hoppas och tror att han är nöjd med den film vi gjort. Jag tror att han är det.

Stormare USA:s president, rullstolsburen och med stora likheter med USA:s Franklin Roosevelt.
- Peter ringde och ville ha en roll i filmen. Vi jobbade ju ihop på "Bröderna Grimm". Så jag skrev den här speciellt för honom, säger Terry Gilliam till TT Spektra.
"The Imaginarium of Dr Parnassus" kommer att få svensk premiär någon gång under kommande höst/vinter. Och Gilliam hoppas att inom ett år åter ge sig i kast med att filmatisera klassikern "Don Quijote".
Manuset är omskrivet - och nu väntar Gilliam på att Johnny Depp ska ha tid att göra huvudrollen.
- Han är en upptagen pojke numera.