Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Åkres gårdsbutik

Pelargoner och gardiner i fönstren. Ägg och bröd på hyllorna. Plus kaffe och en massa sockerfritt fikabröd i kaféhörnan. Så ser det ut när makarna Eva och Lasse Hägglund öppnar gårdsbutik i Segersta.

I det som tidigare var ett spannmålslager har Eva och Lasse Hägglund nu inrett sin alldeles egna butik på gården Åkre i Segersta. På lördag, 10 maj, slås portarna upp.
– Man är helt klart lite nervös just nu. Jag vet inte vad som är det läskigaste att tänka sig, att det inte kommer något folk alls eller att det kommer så många så att fikabrödet tar slut, säger Eva Hägglund och skrattar.

Tillsammans med maken Lasse och barnen Adam, Iris, Sara och August har hon städat, inrett, bakat och i största allmänhet slitit för att få allt klart i tid till invigningen. Grovarbetet började redan i höstas, och nu är allt i stort sett klart.
– Vi har skurat allt – golv, väggar och tak, säger Eva medan hon visar runt i butiken och tillägger att högtryckstvätten och P3-dokumentärer via podradio har varit hennes bästa vänner under det digra jobbet.

De grova golvplankorna i den blivande butiken bär tydliga spår efter hundratalet års "jordbrukstjänstgöring". Nu blir här andra bullar – bokstavligt talat – men sockerfria sådana, eftersom familjen Hägglund har dragit ner på det vita sockret.
Äggen som säljs kommer från egen produktion, på gården vandrar inte mindre än 46 höns. Brödet är bakat i gårdens egen stenugn, som bara härom veckan togs i bruk igen efter minst sjuttio år i träda. Lasse har redan blivit fena på att få till rätt temperatur och tid för brödet som bakas. I taket i bagarstugan hänger beviset, i form av perfekt gräddade brödkakor på långa stänger.
– Men den allra första brödkakan jag satte in började faktiskt brinna, erkänner han med ett snett leende.

Åkres gårdsbutik kommer att hålla öppet under hela sommaren.
– Vi kommer att spika exakta tider snart, men till dess kan vi säga att blir öppet enligt konceptet "eftermiddagar ganska många dagar i veckan", skrattar Eva Hägglund.

Kristian Westin