Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prata i telefon på landsbygden?

Det är lätt att förstå oron hos de telefonabonnenter i Nordanstig som blir av med sin vanliga fasta telefonförbindelse. Även om det utlovas att de, via en adapter som kopplas till den vanliga telefonen, ska kunna ringa precis som vanligt – men över det mobila nätet i stället för över det fasta.

För det här agerandet sänder nämligen två signaler till kunderna. Den ena är att era befintliga ledningar är så dåliga eftersom vi inte har investerat i er tidigare och nu är de så dåliga att vi måste plocka bort dem eftersom de inte duger mycket till för framtiden.

Och den andra signalen är att ni är fortfarande inte någon prioriterad grupp, utan ni får nöja er med den här lösningen.

Egentligen hade kanske oron kunnat överbryggas ganska så lätt om det bara hade varit så att täckningen för mobilteletrafiken var god i området. Men det är den ju inte heller. Eftersom det inte har varit ett område som man har valt att satsa på vid utbyggnaden av den infrastrukturen heller.

Som telefonkund är det egentligen inte så noga på vilket sätt som kommunikationen sker. Många kunder som kan välja går i dag över från vanlig fast telefoni till så kallad bredbandstelefoni, det vill säga att man ringer över bredbandet. Det fungerar i de flesta fall alldeles utmärkt och är dessutom billigare.

Andra väljer helt att strunta i den fasta telefonen och använder sig bara av mobiltelefonen.

Det är en valfrihet som tätortsbefolkningen har. På landsbygden ser det ofta helt annorlunda ut.

Om nu Telia ska plocka ner koppartrådarna i de glesare delarna av vårt land så måste företaget samtidigt se till så att det alternativ som det erbjuder i stället fungerar tillfredställande. Det vore också bra om Telia kunde lugna de berörda abonnenterna genom redan nu bjuda in dem till ett möte där den nya utrustningen demonstreras och påvisar sin tillförlitlighet.