Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata allvar med Ryssland

/

Sverige har ett starkt nationellt intresse av att ha ett modernt, demokratiskt och öppet Ryssland som granne. Dessvärre är verkligheten en bra bit från den ideala situationen.
De auktoritära dragen i dagens Ryssland är påtagliga, de mänskliga rättigheterna sitter trångt och rättsstaten har inte kommit på plats. Men just därför är det viktigt att ha täta, om än inte goda, relationer med Moskva.

Annons

Onsdagens toppmöte mellan Ryssland och EU i Stockholm var ett av dessa värdefulla tillfällen. För inom ramarna för det europeiska programmet där statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso tog emot president Dimitrij Medvedev fanns även tid för bilaterala kontakter och möjlighet att reda ut en del beskyllningar om ”antiryska åsikter” i Sverige.

Sådana har hörts från Kreml och sägs ha lett till att Ryssland som en markering först inte ville förlägga EU-mötet i Stockholm.

Regeringens beslut att säga ja till den kontroversiella gasledningen genom Östersjön ser i alla fall ut att ha gett pluspoäng i Moskva. I det sammanhanget är det viktigt för regeringen att ihärdigt markera att beslutet fattats genom tillämpning av den internationell rätt som Sverige ålagt sig att följa.

Det rör sig inte om att vika sig för ryska påstötningar eller en signal om att tona ner kritik i olika frågor.

Meningsskiljaktigheterna finns där och är påtagliga. Det är viktigt att regeringen i alla kontakter lyfter fram kritiken av kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter i Ryssland, står fast vid kritiken av Georgienkriget och klargör att det ekonomiska utbytet som gynnar båda länder tar skada av att svenska företag stöter på en rad problem när de gör affärer i Ryssland.

Men som enskilt land kan Sverige inte göra så mycket åt Rysslands vägval. Det är i EU-sammanhanget som dusterna måste föras och locktonerna ljuda. Den ryska utvecklingen kastar en skugga över de visioner om en dynamisk Östersjöregion som inte bara finns i Sverige utan i hela EU.

Dessutom är Ryssland en spelare på den världspolitiska arenan. Att påverka den ryska utvecklingen i rätt riktning är därför på många plan avgörande för hela EU.

Många pekar på den skillnad i framtoning som president Medvedev har gentemot sin företrädare Vladimir Putin, som i dag är Rysslands premiärminister. Medvedev problematiserar Rysslands utveckling och politik på ett sätt som Putin aldrig gjorde.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb har poängterat den skillnaden och efterlyst en mer positiv inställning till det från EU. Men det är i handling, inte i ord, som Ryssland måste börja förändras.

Än så länge är det svårt att se hur det ska gå till.

Magnus Krantz

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons