Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prao ska locka unga till skogen

40 stycken niondeklassare från Hudiksvall och Nordanstig tog chansen att prova på flera olika yrken inom skogsnäringen när Holmen bjöd in till praktikvecka.

– Jag hade hört många pratat om den här veckan och de hade tyckt att det varit roligt. Jag tror inte att jag vill jobba med något sådant här, men det är roligt att prova på, säger Miriam Skarin.

Hon och hennes kompis Maja Wanqvist är på väg att ge sig ut i skogen med en handdator. De ska testa på gps-orientering och får i uppdrag att hitta ett par kontroller som placerats ut i skogen. Nils Frank från Skogsstyrelsen ger dem instruktioner och visar hur handdatorn fungerar.

– Jag tror att vi måste marknadsföra oss för att få ungdomar intresserade av vad vi gör och vilka jobb som vi kan erbjuda, säger han.

Varje år arrangerar Holmen en veckas praktik för niondeklassare i norra Hälsingland. Ungdomarna får bland annat besöka Holmens industrier, prova på att fälla mindre träd med en röjsåg och besöka Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Vi får möjlighet att visa hela vår verksamhet och vi kan visa att arbeten inom industrin inte är så tokiga, säger Lars Myrlund som är personalledare på Holmen i Strömsbruk.

Huvudsyftet med praktikperioden är att få unga intresserade av industri- och skogsyrkena och få dem att vilja läsa utbildningar inom områdena i gymnasiet och senare på högskola.

– De får vara med och se hela processen, de är ute i skogen och sen får de även se förädlingen av produkterna, säger Lars Myrlund.

Längs med en skogsväg får en grupp ungdomar lära sig att hantera en röjsåg. De ska fälla tunna björkar som ska falla inom ett markerat område.

– Det här är första dagen som vi får testa på olika saker. Det är inte uteslutet att jag vill jobba med något av det i framtiden. Om jag hittar något som jag tycker är kul kan jag tänka mig det, säger Lydia Thorin.

Victor Malmqvist lyckas fälla björkarna inom det markerade området. Han har ännu inte bestämt sig för vilket program han ska läsa på gymnasiet, men han funderar på något inom skogsbruket.

– Jag skulle vilja köra skotare, säger han.