Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik ska hjälpa asylsökande in i samhället

Företagaren Madeleine Böhnke har under flera år varit generös med att erbjuda praktikplatser åt personer som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden.
– Om vi vill att samhället ska utvecklas till det bättre måste vi alla bidra på något sätt, säger hon.…

Organisationen Företagarna har påbörjat ett flertal integrationsprojekt där de vill få sina medlemmar att erbjuda praktikplatser åt asylsökande. En medlem som redan tjuvstartat med detta sedan lång tid tillbaka är Madeleine Böhnke.

Läs också: Asylsökande erbjuds simskola: "Vinst för hela samhället"

Den som erbjuder praktikplats åt en asylsökande gör, enligt henne, inte bara samhället en god gärning, den får dessutom mycket tillbaka.

– Jag hoppas fler förstår värdet av det här, säger hon.

Integrationsprojekten som organisationen Företagarna nu drar i gång är vidareutvecklingar av det redan befintliga projektet Jobbsökarna, som de driver tillsammans med Arbetsförmedlingen.

I projekten har även Migrationsverket och Länsstyrelsen kopplats in.

I huvudsak består projektet av två delar, det ena är att få in asylsökande som praktikanter hos medlemmarna. Det andra är att utbilda nyanlända med företagarerfarenhet i hur det går till att driva företag här i Sverige.

Läs också: Festligt startskott på integrationsprojekt

Eva Cooper, regionchef för Företagarna Gävleborg är positiv till projekten.

– Många av våra medlemmar är jätteintresserade av att underlätta för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden, säger Cooper.

Skoglund reklam som Madeleine Böhnke driver har fyra anställda. Utöver dem arbetar för tillfället två praktikanter på företaget, en asylsökande och en person från Samhall.

Men listan över praktikanter som arbetat åt Madeleine Böhnke dessförinnan är lång. Visst har det funnits fall då det inte fungerat klockrent, men oftast har det fungerat bra.

– Man måste våga. Funkar det inte får man väl avbryta praktiken. Värre än så är det inte, säger hon.

Det finns dock företagare som drar sig för att erbjuda praktik åt asylsökande, som tror att det kommer kosta mer än det smakar. Eva Cooper är av en annan åsikt.

– Jag tror man vinner mycket på att lära känna och erbjuda praktik till folk som kommer kunna bidra mer till verksamheten längre fram, säger hon.

Läs också: Lek för medmänsklighet

Madeleine Böhnke är inne på samma spår:

– Allt går inte att räkna i kronor och ören. De kostar mig lite tid, lite misstag och kanske lite arbetskläder. Det jag vinner däremot är att jag erbjuder en vardag och ett sammanhang åt människor som vill in på arbetsmarknaden.

– Det man förlorar på gungan vinner man på karusellen.