Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prag: Ryssland ägnar sig åt hemlig infiltration av medier

Ryssland ägnar sig åt hemlig infiltration av medier som en del av informationskriget. Det konstaterar den tjeckiska Säkerhetspolisen BIS i sin öppna årsrapport, som är den tydligaste som någon västerländsk säkerhetstjänst har släppt. 

Läs rapporten från BIS

Infiltrationen sker för att försvaga förtroendet för medier. Där den andra metoden som BIS beskriver är massiv produktion av rysk propaganda och desinformation som ska undergräva förtroendet. Aktiviteten här har inte bara ett tjeckiskt mål, det handlar också om att stärka den ryska befolkningens informationsresistens genom att planterad desinformation i väst når den ryska publiken. På så sätt skapas misstro även hos den ryska befolkningen och stärker bilden att alla ljuger.

Läs mer: Naturreservaten blev krigiska när Gazprom-TV rapporterade om Gotland

Genom att skapa en ny normalbild med en massa ständig pågående desinformation relativiseras sanningen. Långsamt ska befolkningens uppfattning påverkas i en riktning som verkar menligt för viljan att göra motstånd eller konfrontera ryska intressen.

För att uppnå det här underblåser Ryssland befintliga konflikter eller skapar nya i Tjeckien konstaterar BIS, bland annat genom att skapa marionettorganisationer och ge stöd till populistiska och högerextrema rörelser. Stödet sker både öppet och i hemlighet.

En påtaglig måltavla är EU, Nato och USA. BIS säger att försök görs för att skada polsk-tjeckiska förbindelser. Det skulle kunna bidra till att skada EU:s och Natos förmåga att agera i en krissituation. Att skada bilden och förtroendet för USA genom alarmerande rykten är också ett av de centrala elementen.

"Infrastrukturen för att nå dessa mål kommer inte att försvinna. Det kan användas för att destabilisera eller manipulera det tjeckiska samhället eller dess politiska miljö när som helst, om Ryssland så önskar."

En måltavla är också Ukraina, där Ryssland försöker skada landets rykte och uppnå en isolering.

Även om den mesta aktiviteten i Tjeckien handlade om Syrien och Ukraina 2015 så konstaterar BIS det större problemet:

"Infrastrukturen för att nå dessa mål kommer inte att försvinna. Det kan användas för att destabilisera eller manipulera det tjeckiska samhället eller dess politiska miljö när som helst, om Ryssland så önskar."

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen?

En annan sak som BIS lyfter är att högerextrema grupper som tidigare inte samarbetat på grund av ideologiska skillnader nu börjat göra det. De högerextrema som har en pro-rysk syn beskrivs vara aktiva i både publicering av nätartiklar och genomförande av flera evenemang. Pro-ryska narrativ lyftes också av nya högerextrema grupper under fjolåret, grupper som tidigare inte gjort det.

Budskapet från den tjeckiska säkerhetspolisen ljuder i samma genklang som rapporteras från andra länder. Det polska Utrikespolitiska institutet sammanfattade de offentliga underrättelserapporterna från Estland, Lettland och Litauen med att dessa "helt klart indikerar att rysk underrättelseverksamhet i den här regionen är av en större skala och mer aggressiv än vad som har observerats i andra europeiska länder."

I Finland har Utrikespolitiska institutet, på uppdrag av Statsrådet, i en rapport om Ryssland konstaterat att landet agerar för att krympa Finlands säkerhetspolitiska rörelsefrihet.

Svenska Säkerhetspolisens årsbok ser liknande tendenser:

"Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen - inte bara i Sverige. Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer."

Det är i den här kontexten som ÖB Micael Bydéns uttalande, i DN i förra veckan, kan ses: "Det finns skäl för alla att följa händelseutvecklingen, vara kritiska till delar av informationen och hålla sig till traditionella medier man kan lita på."

Det betyder inte att traditionella medier är ofelbara. Inte heller innebär det att det inte finns andra trovärdiga informationskanaler i bloggosfären. Men vissa källor har till sitt syfte att verka i en samhällsundergrävande anda.

Läs mer: Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Det svåra för medborgaren är att desinformationen blandar riktiga uppgifter i ett narrativ som är bekant med rena lögner. Det sker inte ens nödvändigtvis i en och samma artikel.

I en informationsmiljö som grumlas genom aktiva åtgärder och desinformation skärps kravet på medborgarens kritiska förhållningssätt. Källkritik blir central. Är det för bra/dåligt för att vara sant från en källa du inte känner igen, ja då är det nog så.

Men här blir balansgången också hårfin, mellan att förhålla sig kritisk till att dra slutsatsen att alla ljuger. För det är precis det som någon vill få dig att tro. Med hjälp av åtgärder som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle ska du tro att alla är lika goda kålsupare.

Eller som försvarsminister Peter Hultqvist (S) konstaterade i somras i en intervju med Podd72:

"Ska vi ha en politisk debatt på den nivån, då kan saker och ting hamna var som helst. Då menar jag att det är ett missbruk av demokratin. Ska du leda en politisk verksamhet måste du slå ned på det här."

Att den tjeckiska säkerhetspolisen går ut så tydligt med att beskriva mål och metoder i informationskriget är en av många varningssignaler just nu.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar