Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posten under ett tak

Mellan 33 000 och 34 000 försändelser per dag kräver sitt utrymme. Med 1 138 kvadratmeter i Björnänge Företagshotell fick Posten Meddelande äntligen armbågsrum.

Förr hittade man Posten dels nere på gågatan – dels på Sunds industriområde. Numera, sedan 13 månader tillbaka, har de två blivit ett under samma tak – och platschef Per Lövgren är nöjd:

- Man kan inte få det bättre än så här. Inomhusklimatet har blivit mycket bättre, säger han.

Varje dag hanteras mellan 33 000 och 34 000 försändelser hos Posten i Söderhamn:

- Det blir väl några miljoner varje år, säger Per Lövgren.

Det förklarar den enorma mängden av hyllor med fack ute i det flera hundra kvadratmeter stora sorteringsrummet. Etiketter med ortsnamn syns lite här och var.

Kvart i åtta på morgonen börjar försorteringen av post. Den sköts av 6-7 personer. En halvtimme senare kommer huvudstyrkan.

Per basar över totalt 32,2. Så många anställda ryms i hans årsbudget. Det är med andra ord en, med Söderhamnsmått mätt, ganska betydande arbetsplats.

En och annan har hängt med ganska länge, som Egon Granlund, till exempel:

- Jag har jobbat här sedan 1966, säger han och lägger orange kuvert i en särskild hög för sig.

Inne i ett litet kontor sitter Börje Engström och Hans Glämsta. De har en speciell syssla: eftersändningar, adressändringar och statistik. Det gäller att vara noga om man ska leva upp till devisen: "säkert som ett brev på Posten".