Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten under ett tak

Mellan 33 000 och 34 000 försändelser per dag kräver sitt utrymme. Med 1 138 kvadratmeter i Björnänge Företagshotell fick Posten Meddelande äntligen armbågsrum.

Annons

Förr hittade man Posten dels nere på gågatan – dels på Sunds industriområde. Numera, sedan 13 månader tillbaka, har de två blivit ett under samma tak – och platschef Per Lövgren är nöjd:

- Man kan inte få det bättre än så här. Inomhusklimatet har blivit mycket bättre, säger han.

Varje dag hanteras mellan 33 000 och 34 000 försändelser hos Posten i Söderhamn:

- Det blir väl några miljoner varje år, säger Per Lövgren.

Det förklarar den enorma mängden av hyllor med fack ute i det flera hundra kvadratmeter stora sorteringsrummet. Etiketter med ortsnamn syns lite här och var.

Kvart i åtta på morgonen börjar försorteringen av post. Den sköts av 6-7 personer. En halvtimme senare kommer huvudstyrkan.

Per basar över totalt 32,2. Så många anställda ryms i hans årsbudget. Det är med andra ord en, med Söderhamnsmått mätt, ganska betydande arbetsplats.

En och annan har hängt med ganska länge, som Egon Granlund, till exempel:

- Jag har jobbat här sedan 1966, säger han och lägger orange kuvert i en särskild hög för sig.

Inne i ett litet kontor sitter Börje Engström och Hans Glämsta. De har en speciell syssla: eftersändningar, adressändringar och statistik. Det gäller att vara noga om man ska leva upp till devisen: "säkert som ett brev på Posten".