Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt besked från oppositionen

/

I måndags behandlade kommunfullmäktige i Hudiksvall bland annat budgeten för nästa år. Karaktären på debatten blev en annan än den för ett år sedan. Den här gången var oppositionen nämligen överens.
Den som har följt den politiska debatten i Hudiksvalls kommun under innevarande mandatperiod har inte kunnat missa att oppositionen mellan varven har haft lite väl svårt för att komma överens. Oftast har det varit Centerpartiet som kommit på kant med de övriga. Eller kanske egentligen de övriga som har kommit på kant med Centerpartiet.

Annons

Den bakomliggande orsaken har ofta varit de övriga partiernas synpunkter på oppositionsrådet och centerpartisten Stefan Bäckström. Vilket framför allt bottnar i att man inte har varit helt överens om vilka krav och förväntningar man från de olika partierna har haft rätt att ställa på innehavaren av oppositionsrådsposten.

Det är uppenbart att den skriftliga överenskommelse som finns mellan oppositionspartierna inte har varit tillräcklig för att alla ska ha samma bild över hur samarbetet ska bedrivas.

För ett år sedan briserade osämjan ordentligt då Kristdemokraterna, med stöd av Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet, mitt under budgetdebatten förklarade att de saknade förtroende för Bäckström som oppositionsråd och krävde att Centerpartiet skulle byta ut honom. Något som Centerpartiet inte ansåg att det fanns något fog för och därmed vägrade.

Just då såg det väldigt mörkt ut för oppositionens samarbete i kommunpolitiken. Vilket var extra tråkigt eftersom partiernas så sent som under sommaren haft ett stort möte där de hade dragit upp riktlinjerna inför kommande valrörelse.

Det fanns en oro för att Centerpartiet skulle lockas till samarbete med Socialdemokraterna. Men efter ett tag började turbulensen att lugna ner sig. Successivt har de borgerliga partierna hittat tillbaka till samarbetet.

Vilket glädjande nog det gemensamma budgetförslaget från oppositionen i måndagens budgetfullmäktige är ett utmärkt bevis på.

Kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Thoresen (S) var däremot irriterad på det borgerliga budgetförslaget. Men det brukar han å andra sidan bli så fort det är någon som inte tycker som honom.

Det viktigaste i oppositionens budgetförslag, förutom då att det just är ett gemensamt förslag, är att det andas framtidstro. Det finns lite visioner kring hur Hudiksvall borde utvecklas. Och visioner är tyvärr inte något som Hudiksvall lider överskott på.

Det här är en bra grund för de borgerliga partierna att bygga vidare på inför nästa års valrörelse. En valrörelse som med ett fungerande borgerligt samarbete i kommunen kommer att bli betydligt mer spännande och det ger även betydligt bättre förutsättningar till maktskifte. Och ett maktskifte skulle Hudiksvalls kommun må riktigt bra av.

Mer läsning

Annons