Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva reaktioner på minskning av vargstam

Försiktigt positiv. Så vill ordförandena i Svenska Jägareförbundet i Gävleborg och LRF Gävleborg, summera miljöministerns förslag om att minska vargstammen till 180 vargar i framtiden.

Annons

- Vargen kommer att vinna på det här. Som det är nu är acceptansen av varg låg. Får vi färre vargar behöver inte jägare och tamdjursägare och övriga landsbygdsbor känna samma oro för rovdjuret, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Gävleborg.

Hellsén är försiktigt positiv till miljöminister Lena Eks förslag som bygger på en forskaranalys som lämnats in till Naturvårdsverket. I den föreslår miljöministern att det ska finnas 180 vargar i Sverige i framtiden. Jägareförbundet har varit tydligt med att de har ett mål på 150 vargar.

- Det här är ganska nära vårt mål, jag tänker inte bråka om 30 vargar. Nu får vi se vad EU säger om regeringens förvaltningsplan och om det blir någon jakt för att minimera stammen. En del i förslaget var att de kommuner som redan i dag har stort rovdjurstryck, av till exempel björn, kommer att ha mindre varg. Det gillar jag, säger Karl-Evert Hellsén.

Jan Thorén är ordförande Lantbrukarnas riksförbund Gävleborg. Han tycker att regeringens förslag är ett steg i rätt riktning.

- Det finns ingen anledning att ha en massa djur som inte är genetiskt friska. Då är det bättre att ha en stam på 180 individer som mår bra, och sätta ut någon frisk varg i bland. Vi vet ju att det inte går att flytta vargar, de springer tillbaka innan helikoptern landat, Jan Thorén.

Han efterlyser en aktiv förvaltning som gör att det finns förutsättningar för tamdjursägare att få hjälp av samhället med att sätta upp hagar och laga dem om de går sönder.

- Det finns mer än en bonde som slutat med att ha djur för de tycker det är så jobbigt med rovdjursangrepp. Vi måste få igenom skyddsjakt på de individer som utmärker sig och blir problemdjur. Då ökar vi också acceptansen för varg, säger Jan Thorén.

Annons