Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populism från Hedlund och Molin

Annons

De båda Ljusdalsmoderaterna Jan Hedlund och Lasse Molin skrev nyligen ett debattinlägg under rubriken ”Hopplöshet bygger ingen framtid”. Så lätt det blev att göra ett populistiskt utspel angående den kommunala ekonomin och de besvärliga beslut vi tvingas ta.

Jag kan inte erinra mig att Moderaterna har haft någon egen uppfattning om fördelning av de medel som kommunen förfogar över. Budgetberedningen, där Jan Hedlund ingår, har slutligen lämnat ett enigt förlag till Kommunstyrelsen som sedan blev Kommunfullmäktiges beslut.

Så den insikt som Moderaterna påstår att Socialdemokraterna inte har, när det gäller att använda kommunens resurser, delas åtminstone så här långt av Moderaterna.

Att oppositionen inte har tillgång till de tjänstemän som står till förfogande, är bara struntprat!

När Jan Hedlund pratar om ”oss fritidspolitiker” tycks han ha glömt bort att han är till 75 procent arvoderat oppositionsråd. Ekonomichefen har under hela våren, ställt sina tjänster till förfogande för samtliga partier, som vill ha mer information om den ekonomiska situationen.

Moderaterna tycker att kommunledningen ska vara ute dagarna i ända, för att skapa jobb.

Jag vill erinra om den inställning som Moderaterna har när det gäller den kommunala administrationen. På BUN:s senaste sammanträde föreslog opposition att man ska och varsla 35 arbetstagare i den offentliga förvaltningen. Är det att värna om arbetstillfällen eller är det skillnad på offentliga jobb och privata anställningar? När oppositionen ständigt pratar sig varm för att adminstrationen ska minskas radikalt, är det jobb vi pratar om.

Det är dessutom jobb som direkt påverkar tredje man, det vill säga elever och personal i skola/barnomsorg, kunder inom äldre – handikappomsorgen, samt service till medborgare och politiker i kommunen. Vad är det för insikt i dessa utspel?

Om det är som Moderaterna påstår att pengarna kunde ha använts på bättre sätt, borde väl dessa förlag ha presenterats för länge sen. Vilket inte har gjorts!

Kommunen har att hantera en budget som för 2010 är 21 miljoner kronor mindre än beräknat. Det krävs både eftertanke och klokhet för att göra det bäst av den situationen.

Dessutom saknas 14 miljoner kronor för innevarande år. Kommunledningen har tagit ett antal initiativ för att klar budget för 2009. Och det märkliga är att även Moderaterna, som har varit med i hela processen, tycker att det är bra.

Det är lätt för Moderaterna att göra sig populär, men vi som sitter i ledande befattning har att hantera verkligheten.

Ljusdal är en bra kommun att leva och bo i. Låt oss arbeta gemesamt för det, stället för populistiska utspel som inte går att leda i bevis.