Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt med personlig gravsten

/
  • På kyrkogården i Ljusdal plockas cirka 30 gravstenar bort varje år, men få återvinns.
  • Stenar med ett hål i, med plats för ett gravljus, är en ny trend.
  • En ny gravsten kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor, om man i stället låter återvinna en gammal blir kostnaden under hälften.
  • Allt fler vill ha en personlig sten och det har blivit vanligare att folk hämtar en sten från naturen. Den här stenen plöjde en lantbrukare upp i en åker och valde som gravsten.

Att välja en natursten till graven blir mer personligt än att köpa en. Och billigare.
– Ibland kan den avlidne, till exempel en fiskare eller jägare, själv ha sett en udda sten och sagt "den vill jag ha på min grav när jag dör", säger Jim Mattsson, kyrkogårdsvaktmästare i Ljusdal.

Annons

Vad händer med gravstenar som lämnats tillbaka eller återtagits av kyrkogårdsförvaltningen? Vissa riktigt gamla stenar som står på kulturminnesmärkt mark lämnas orörda för att man ska kunna visa upp hur det sett ut ur ett historiskt perspektiv. Andra skickas till krossning – och vissa återvinns.

– Det händer ganska ofta att folk fastnar för en begagnad sten, som de får ta över. Då slipar man om stenen, tar bort gamla namn och ristar in nya. Stenen blir som ny, säger Lars-Erik Permark, kyrkogårdsvaktmästare i Järvsö.

Varje år plockar han bort ett tiotal stenar från gravar som inte ska vara kvar på kyrkogården. Av dem återanvänds minst hälften, enligt Lars-Erik Permark.

– Vi började återanvända stenar på 90-talet. Förr ville man alltid ha nya stenar, men nu tror jag att folk tänker mer på miljön och kan tänka sig en begagnad sten.

Kostnaden spelar också in. Om man väljer en begagnad sten får man den gratis och behöver bara betala för bearbetningen, vilket kostar hälften så mycket som en helt ny sten.

På kyrkogården i Ljusdal tar Jim Mattsson hand om cirka 30 gravstenar per år, men få återvinns. I stället väljer många att hämta en från naturen. Det ger en personlig prägel och blir betydligt billigare.

– En ny gravsten kostar mellan 15 000 och 20 000, men om man väljer en natursten och skickar den till ett stenhuggeri för rengöring och inhuggning kostar det bara en femtedel, säger Jim Mattsson.

Mer läsning

Annons