Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt med gymnastik för äldre

I Edsbyn finns en populär verksamhet som riktar sig till pensionärer.

De mjuka gula bollarna studsar mellan männen och kvinnorna som sitter på stolar i en ring. Mjukgympan hos dagverksamheten i Edsbyn började denna mulna februaridag med Åke Grönbergs sång gungeligung i högtalarna.

Carina Nordqvist leder gymnastiken och uppmanar deltagarna att sträcka armarna långt upp i luften och att rulla på axlarna.

I Edsbyn har dagverksamheten Gyllenstugan flyttat in i nya ljusa och luftiga lokaler. Där låg tidigare Gyllengårdens storkök och matsal. Sammanlagt är det mellan 25 och 30 personer som besöker lokalerna från 65 år och uppåt.

– Ett ledord för oss är att vi inte jobbar med det sjuka utan med det friska hos var och en. Vi ser till var och ens behov, säger Carina Nordqvist.

På tisdagar och torsdagar är verksamheten inriktad mycket på träning och gymnastik. Man kör efter individuella träningsprogram.

Personalen träffas först på morgonen och planerar dagens aktiviteter utifrån de besökare man vet ska komma just denna dag. Besökarna kommer hit från hela kommunen.

Gunnel Sarne får skjuts av sin make. Dagens övningar börjar med att man dricker kaffe och äter en smörgås tillsammans i det kombinerade köket och matrummet.

– Dagverksamheten är toppen. Jag kommer hit och får kaffe på morgonen. Vi får delta i gymnastik och göra allt möjligt. Klockan tolv serveras det lunch. Jag kommer hit två gånger i veckan, säger Gunnel Sarne.

Bredvid henne sitter Alf Gustavsson, Erik Wallin, Gösta Westman och Karl-Ivar Jonsson samlade vid matbordet för att dricka förmiddagskaffe.

– Det betyder mycket att få komma hit. Jag gör allt som personalen hittar på att vi ska göra. Det är bra med gymnastik. Att röra på sig är viktigt, säger Alf som numera bor på Backa.

Alf och Erik Wallin är gamla skolkompisar från Kyan. De minns hur de gick och hälsade på Lim-Johan i hans stuga, inte långt från skolan.

– Jag längtar hit. Man blir sysselsatt här och jag tycker om personalen som arbetar här, säger Erik Wallin.

Syftet med dagverksamheten är just att skapa en meningsfull dag för de som besöker Gyllenstugan.

Barbro Ladänges besöker dagverksamheten två gånger i veckan.

– Jag är med om mjukgympan och hjälper till med disk bland annat.

Man vill ge möjlighet till gemenskap och bryta isolering, försöka bevara och förbättra de funktioner som finns, stärka självkänslan och ge anhöriga avlastning.

Tre dagar i veckan riktar sig till personer med demenssjukdom.

– Som jag ser det får vi ge pensionärerna en guldkant i vardagen, säger Ida Henningsson.